Być jak wilk z Wall Street

Któż z nas nie chciałby działać z większą energią i skutecznością, wydłużyć sobie doby i nie czuć zmęczenia? Oto cudowna substancja - Modafinil

Studenci, pracownicy korporacji, przedsiębiorcy... wielu z nich wciąż szuka sposobów na zwiększenie poziomu energii, zniwelowanie senności i pobudzenie kreatywności. Piją więc po kilka-kilkanaście kaw dziennie, kupują kolejne energetyki, łykają tabletki na koncentrację, a przy tym oczywiście nie zapominają o magnezie, aby uzupełnić wypłukiwane z organizmu mikroelementy (co za za przezorność!). I nie zrażają się tym, że efekt utrzymuje się tylko przez kilka godzin. To przecież "tylko ten projekt" i wreszcie odpoczną...

Wszystkie te osoby byłyby zapewne bardzo żywo zainteresowane cudowną substancją, która "poprawia płynną inteligencję (kreatywne myślenie połączone ze zdolnością rozwiązywania problemów), utrzymuje pełną koncentrację, poprawia zdolność skupiania uwagi, zwiększa znacznie efektywność nauki, poprawia pamięć i pozwala nie spać bez skutków ubocznych blisko 70 godzin! W dodatku nie wykazuje żadnego efektu euforycznego." To Modafinil. Brzmi obiecująco, prawda?

"Modafinil jest środkiem pobudzającym. Substancja jest obecnie zatwierdzona w kilkudziesięciu krajach Europy, ale wskazania do stosowania w państwach członkowskich są różne. Zarejestrowany jest również w USA i w wielu innych krajach poza UE. Jedynym wskazaniem zatwierdzonym we wszystkich państwach członkowskich UE jest senność związana z narkolepsją" - czytamy na blogu dr Pawła Jarosza.

Oczywiście najbardziej zaciętym osobom nie będzie to przeszkadzało w próbach zdobycia modafinilu, pomimo braku wskazań do jego przyjmowania. I oczywiście jak w wielu przypadkach, niestety jest to możliwe (choć bardzo, bardzo niebezpieczne):

"Sprawdziłem modafinil z perspektywy lekarza i możliwości przepisywania tego leku pacjentom. Dla jasności Drogi Czytelniku: tylko na receptę (patrz skrót Rx). Nie przeszkadza to jednak tym wszystkim, którzy nie mając narkolepsji, chcą nabyć drogą kupna tenże specyfik. Sprzedawany jest na potęgę na czarnym rynku w aptekach internetowych (Indie, USA, Filipiny – kolejność przypadkowa)."

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Polecamy cały wpis na blogu niezdrowybiznes.pl - kliknij tutaj.

NRA: kosmetyki powinny pozostac w aptece

W związku z toczącą się w ostatnim czasie dyskusją na temat wycofania kosmetyków z aptek, Naczelna Rada Aptekarska wydała swoje stanowisko w tej sprawie. Przedstawiciele środowiska aptekarskiego na swojej stronie internetowej informują, że "historycznie, apteki ogólnodos