Będą urzędowe ceny szczepionek

Koniec z zaporowymi kosztami szczepionek na które często rodziców zwyczajnie nie stać. Zgodnie z projektowanymi przepisami wszystkie preparaty uodparniające zostaną objęte negocjacjami kończącymi się ustaleniem urzędowej ceny. Będą także oceniane m.in. pod kątem skuteczności.

Zmiany dotyczące finansowania nieobowiązkowych szczepionek wprowadzi nowelizacja ustawy refundacyjnej. Umożliwi ona wpisywanie ich na wykazy leków, do których dopłaca się z publicznych środków. Zyskać na tym mają przede wszystkim rodzice maluchów. Teraz np. za jedną dawkę szczepionki przeciwko pneumokokom, która ma być obowiązkowa tylko dla dzieci urodzonych po 31grudnia 2016 r., płacą w aptece ok. 220–250zł. Tymczasem firma w przetargu ministerialnym zaniecałe 104 mln zł zaoferowała 1,2 miliona dawek. To niespełna 87 zł zaampułko-strzykawkę. Przy czym niewykluczone, żepo negocjacjach będzie jeszcze taniej - czytamy na stronie gazetaprawna.pl.
Teraz mamy sytuację zero-jedynkową. Część szczepień finansuje w pełni budżet państwa, a za pozostałe muszą w pełni zapłacić obywatele. Chcemy to zmienić – podkreśla wiceminister zdrowia.
Czytaj więcej - kliknij tutaj

31 najbardziej obiecujących leków

W 2017 r. Centrum Badań nad Narkotykami i Badań (CDER) FDA zatwierdziło 46 nowych leków. Oznacza to znaczny wzrost w porównaniu z 22 nowymi nowymi lekami zatwierdzonymi w 2016 r. Pozytywny trend zatwierdzenia w 2017 r. oznacza, że w 2018 r. Nadal będziemy świadkami powstawania wielu nowych leków.
Palenie papierosów wpływa na przyswajanie leków

Polscy naukowcy ostrzegają - niektóre składniki dymu tytoniowego mogą wchodzić w interakcje z lekami. U osób, które rzucają palenie może mieć to wpływ na zmianę stężenia leków.
Strach przed lekami generycznymi

Każdy szczegół wpływa na percepcję pacjentów, którym poleca się odpowiedniki leków innowacyjnych. Weneryk, geriatryk, czy degeneryk - skojarzeń z określeniem "leki generyczne" może być wiele i nieszczęśliwie - nie są one pozytywne.
Niewiarygodne historie cudownych preparatów

Teoretycznie każdy człowiek, oglądając reklamy różnych cudownych preparatów, powinien wiedzieć, że składane w nich obietnice są złudne. No bo jak można uwierzyć, że możliwe jest schudnięcie w ciągu tygodnia 5 czy 10 kilogramów? I jak niby miałoby się udać zlikwidować haluksy bez bólu i kontaktu z lekarzem? Albo jakim cudem w ciągu miesiąca włosy mogą urosnąć o kilkanaście centymetrów? Przecież gdyby istniały substancje działające w taki sposób, od dawna wszyscy bylibyśmy szczupli, silni, zdrowi, urodziwi, pozbawieni jakichkolwiek ułomności.

Limitowane leki na przeziębienie

Okres sesji to widoczny wzrost sprzedaży leków na przeziębienie. Preparaty mające leczyć, traktowane są jako odurzające. Ministerstwo Zdrowia walczy z tymi zachowaniami i wprowadza limity substancji czynnych.