Będą urzędowe ceny szczepionek

Koniec z zaporowymi kosztami szczepionek na które często rodziców zwyczajnie nie stać. Zgodnie z projektowanymi przepisami wszystkie preparaty uodparniające zostaną objęte negocjacjami kończącymi się ustaleniem urzędowej ceny. Będą także oceniane m.in. pod kątem skuteczności.

Zmiany dotyczące finansowania nieobowiązkowych szczepionek wprowadzi nowelizacja ustawy refundacyjnej. Umożliwi ona wpisywanie ich na wykazy leków, do których dopłaca się z publicznych środków. Zyskać na tym mają przede wszystkim rodzice maluchów. Teraz np. za jedną dawkę szczepionki przeciwko pneumokokom, która ma być obowiązkowa tylko dla dzieci urodzonych po 31grudnia 2016 r., płacą w aptece ok. 220–250zł. Tymczasem firma w przetargu ministerialnym zaniecałe 104 mln zł zaoferowała 1,2 miliona dawek. To niespełna 87 zł zaampułko-strzykawkę. Przy czym niewykluczone, żepo negocjacjach będzie jeszcze taniej - czytamy na stronie gazetaprawna.pl.
Teraz mamy sytuację zero-jedynkową. Część szczepień finansuje w pełni budżet państwa, a za pozostałe muszą w pełni zapłacić obywatele. Chcemy to zmienić – podkreśla wiceminister zdrowia.
Czytaj więcej - kliknij tutaj

Koniec widzimisię producentów suplementów

Brak możliwości reklamowania suplementów przed głównym wydaniem Wiadomości? Nawet do 20 milionów kary? Ministerstwo zdrowia szykuje obostrzenia prawne, które mają uporządkować kwestię wprowadzania do obrotu oraz reklamowania suplementów diety.
Dafurag max – leczy zapalenie pęcherza

Zapalenie pęcherza moczowego nie jest już tak kłopotliwe w samoleczeniu. Rewolucja przyszła kilka lat temu wraz z pierwszym opakowaniem leku OTC zawierającego furaginę. Oczywiście fakt ten dostrzeżono także w reklamach, dzięki czemu informacja dotarła do wielu kobiet zmagających się z tą dolegliwością. Jak by nie patrzeć, jest to spore ułatwienie a zarazem rzecz niebywała. Substancja o działaniu przeciwbakteryjnym, do stosowania wewnętrznego jest dostępna ot tak, dla każdego. Bez potrzeby wizyty lekarskiej.
Gdzie wprowadza się najwięcej nowych leków?

Polska potrzebuje nowoczesnych instrumentów refundacyjnych. Na szczęście jest w sytuacji uprzywilejowanej - ze względu na wzrost gospodarzy i ramy prawne umożliwiające ich wprowadzenie - twierdzi ekspert.
Nie ma recept, nie ma refundacji

Przez niemal siedem lat toczyła się przed sądem sprawa, którą pewna apteka wniosła przeciwko Narodowemu Funduszowi Zdrowia. Domagała się uznania za nieistniejące jego zaleceń pokontrolnych. Stawka była ogromna– sięgała niemal 1,2 mln zł, bo zwrotu takiej kwoty żądał Fundusz. Wyrok, zważywszy na fakt, że apteka nie przedstawiła do kontroli 7389 recept, nie może dziwić – Sąd Okręgowy w Siedlcach oddalił jej powództwo.

Limitowane leki na przeziębienie

Okres sesji to widoczny wzrost sprzedaży leków na przeziębienie. Preparaty mające leczyć, traktowane są jako odurzające. Ministerstwo Zdrowia walczy z tymi zachowaniami i wprowadza limity substancji czynnych.