Nawracająca zgaga? Jest Polprazol max

Idą Święta, nadchodzi czas wielkiego ucztowania. Wszelkie restrykcyjne diety odstawiamy na bok, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem ulubionych potraw. Jest to czas objadania się, czy wręcz przejadania się. Nic dziwnego, że nasz układ trawienny może się zbuntować. Jednak co zrobić, gdy buntuje się regularnie, a wręcz codziennie? Zgaga, to niezwykle nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku. Podobno, na nawracającą zgagę cierpi już co piąty Polak, zgodnie z reklamą. Co zatem robić z palącym problemem?

Polprazol - YouTube

Opis

Reklama Polprazolu max w prosty sposób prezentuje fakty. Co piąty, dorosły Polak zmaga się z nawracającą zgagą. „Czy jesteś jednym z nich?”- pyta prezenterka. Teraz jest skuteczny sposób na pozbycie się tego problemu i to na 3 miesiące! Brzmi świetnie, pozostaje tylko wypróbować terapię Polprazolem max.
Skład leku Polprazol max:
Omeprazol 20 mg
Polprazol max to lek, którego substancją czynną jest tak zwany inhibitor pompy protonowej (IPP). Do niedawna dostępny jedynie na receptę, teraz do kupienia bez problemu dla każdego. Omeprazol ma bardzo specyficzny mechanizm działania. Po wchłonięciu w jelicie cienkim finalnie dociera do komórek okładzinowych żołądka, gdzie hamuje enzym odpowiedzialny za ostatnią fazę produkcji kwasu solnego (pompa protonowa H+/K+ - ATPaza). W wyniku działania leku dochodzi do zmniejszenia wydzielania kwasu w żołądku zarówno podstawowego jak i stymulowanego np. po wypiciu kawy. Lek łączy się trwale z wymienionym enzymem, zatem po jego odstawieniu jeszcze przez kilka dni będziemy odczuwać jego efekt- dopóki nasz organizm nie wytworzy nowej porcji enzymu.
Substancja czynna omawianego leku, czyli omeprazol stosowany jest w leczeniu zgagi a także kwaśnego odbijania czyli w refluksie żołądkowo-przełykowym. Jako lek na receptę wchodzi w skład schematów eradykacji H.pylori, leczenia owrzodzeń żołądka, dwunastnicy i zapobiegania ich nawrotom. Ponadto, jako „osłona” (często mylona przez pacjentów z probiotykami także nazywanymi „osłoną” ale do antybiotyku) przy terapii niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi.
Reklama sugeruje, iż kuracja lekiem Polprazol max pozwoli na pozbycie się objawów na 3 miesiące. Jeśli pacjentowi dolega jedynie zgaga, faktycznie 14 dniowa kuracja omeprazolem przyniesie pożądane skutki. Jednak wszystko zależy od tego, na jakim tle ta zgaga się pojawiła? To jest najważniejsze pytanie. Jeśli związana jest ze złymi nawykami żywieniowymi, przejadaniem się, piciem dużej ilości kawy to warto mieć to na uwadze, iż lek nie wyleczy źródła zgagi, on jedynie hamuje aktywność wydzielniczą żołądka. Co także ma swoje konsekwencje dla zdrowia. Natura tak sprytnie obmyśliła działanie naszego żołądka, iż niskie pH jest naszym naturalnym mechanizmem obronnym przed wieloma patogenami, które giną w kwaśnych sokach. Gdy rozpoczniemy terapię omeprazolem, w konsekwencji pH żołądka wzrośnie, zatem bariera ochronna będzie słabsza. Warto o tym pamiętać i podczas zażywania tego leku uważać na pokarmy, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. A jeśli chodzi o temat Świąt, unikajmy wtedy starych sałatek na majonezie czy kilkudniowych ciast z kremem.
Przyczyną zgagi może być także stosowanie leków zaleconych przez lekarza, warto wtedy zgłosić mu ten problem, bo jest to dość ważna informacja. A czasem refluks może wynikać z naszych samodzielnych metod leczenia bólu na własną rękę przy pomocy dostępnych bez recepty leków przeciwbólowych. Jeśli ból jest długotrwały także powinien skłonić do wizyty u lekarza, poza tym, że zdiagnozuje źródło to zapisze na receptę skuteczniejsze preparaty a do tego zapewne „osłonę” żołądka właśnie w postaci leku blokującego wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Gdy po 14 dniowej kuracji omeprazolem, problem zgagi nie zniknął, a wręcz nasilił się lub doszły do tego bóle żołądka, wymioty albo utrata wagi należy niezwłocznie udać się na badania, bowiem zgaga może być jedynie symptomem o wiele poważniejszej dolegliwości. Myślę, że tutaj też tkwi pewne niebezpieczeństwo w dostępności takiej substancji czynnej bez recepty. Osoby z nawracającą zgagą mogą na własną rękę próbować niwelować problem, a tym samym maskować prawdziwą dolegliwość, która dalej rozwija się w organizmie. Poza tym, jak każdy lek także i ten wchodzi w interakcje. Jest to zwłaszcza niebezpieczne dla osób starszych stosujących digoksynę czy klopidogrel.
Podsumowując: Polprazol max to dobre rozwiązanie do krótkotrwałego, samodzielnego uporania się ze zgagą. Dawkowanie jest wygodne – 1 kapsułka dziennie, najlepiej rano. Warto też przyjrzeć się swojemu trybowi życia a przede wszystkim diecie. Może jest jeden czynnik drażniący, który można zastąpić czymś innym albo go po prostu wyeliminować. Na pewno taki lek podniesie komfort życia, gdy objawy zgagi miną. Nie jest jednak rozwiązaniem na całe życie w przypadku osób zdrowych, a jedynie chwilowym rozwiązaniem.

Ograniczenia na rynku farmaceutycznym w Europie

W większości krajów europejskich rynek farmaceutyczny jest regulowany. Obowiązują kryteria demograficzne bądź geograficzne (czasem oba równocześnie), a prowadzenie apteki jest zastrzeżone dla farmaceutów albo spółki z większościowym udziałem tychże. Jak powinno być u nas? Zastanawia się nad tym Ministerstwo Zdrowia, analizując rozwiązania funkcjonujące w innych krajach.