Polskie tanie leki świetnie sprzedają się za granicą

Polskie leki są o ok. 20 proc. tańsze niż importowane, ceny leków generycznych należą do jednych z niższych w Unii Europejskiej. Szybko rośnie więc eksport leków z Polski, średnio o 27 proc. rocznie.

Wartość polskiego rynku farmaceutycznego sięga 30 mld zł. W branży działa ponad sto podmiotów, a niemal co drugi lek kupowany w naszym kraju jest rodzimej produkcji. Ponad 80 proc. krajowej produkcji firm farmaceutycznych to leki generyczne, tańsze odpowiedniki oryginalnych leków zawierające tę samą substancję. Produkcja oryginalnych leków wiąże się przede wszystkim z ogromnymi kosztami.

Tańsze leki generyczne w Unii Europejskiej mają tylko Bułgarzy.

Dynamicznie rośnie eksport leków z Polski. Od 2004 roku średnio o 27 proc. (do poziomu 2,7 mld euro w 2014 roku). Na tle sąsiadów wyglądamy dobrze, choć nie rewelacyjnie (np. na Węgrzech wzrost przekracza 40 proc.). Choć import rośnie znacznie wolniej (szacunki DNB Bank Polska i Deloitte mówią o 7,4 proc. w latach 2000- 2014 do poziomu 4,7 mld euro), to bilans handlowy farmaceutykami jest niekorzystny. Jeszcze na początku dekady import był jednak 10-krotnie większy, teraz to 1,7 razy więcej.

Obecnie jesteśmy graczem na rynkach trzeciego świata. Tam potrzebują tanich leków. Nasze możliwości to przede wszystkim wschód Europy i te rynki otwierają się na nas. Mamy bardzo dużo nowoczesnych generyków, tzw. generyków plus, z nowoczesną formą podawania, leki combo, połączone. To taki lek rzeczywiście innowacyjny.

Irena Rej, prezes zarządu Izby Gospodarczej "Farmacja Polska"

Koniec widzimisię producentów suplementów

Brak możliwości reklamowania suplementów przed głównym wydaniem Wiadomości? Nawet do 20 milionów kary? Ministerstwo zdrowia szykuje obostrzenia prawne, które mają uporządkować kwestię wprowadzania do obrotu oraz reklamowania suplementów diety.
Dafurag max – leczy zapalenie pęcherza

Zapalenie pęcherza moczowego nie jest już tak kłopotliwe w samoleczeniu. Rewolucja przyszła kilka lat temu wraz z pierwszym opakowaniem leku OTC zawierającego furaginę. Oczywiście fakt ten dostrzeżono także w reklamach, dzięki czemu informacja dotarła do wielu kobiet zmagających się z tą dolegliwością. Jak by nie patrzeć, jest to spore ułatwienie a zarazem rzecz niebywała. Substancja o działaniu przeciwbakteryjnym, do stosowania wewnętrznego jest dostępna ot tak, dla każdego. Bez potrzeby wizyty lekarskiej.
Gdzie wprowadza się najwięcej nowych leków?

Polska potrzebuje nowoczesnych instrumentów refundacyjnych. Na szczęście jest w sytuacji uprzywilejowanej - ze względu na wzrost gospodarzy i ramy prawne umożliwiające ich wprowadzenie - twierdzi ekspert.
Nie ma recept, nie ma refundacji

Przez niemal siedem lat toczyła się przed sądem sprawa, którą pewna apteka wniosła przeciwko Narodowemu Funduszowi Zdrowia. Domagała się uznania za nieistniejące jego zaleceń pokontrolnych. Stawka była ogromna– sięgała niemal 1,2 mln zł, bo zwrotu takiej kwoty żądał Fundusz. Wyrok, zważywszy na fakt, że apteka nie przedstawiła do kontroli 7389 recept, nie może dziwić – Sąd Okręgowy w Siedlcach oddalił jej powództwo.

Studenci popierają działania NIA

Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji oficjalnie poprało działania Naczelnej Izby Aptekarskiej w kontekście nowelizacji ustawy Prawo farmaceutyczne.