Tak, ceny wzrosną, jeśli nie zmienimy prawa

Paweł Stelmach - Prezes ORA w Łodzi o sugerowanym wzroście cen po nowelizacji prawa farmaceutycznego w wywiadzie dla "Dziennika Łódzkiego".

Ceny wzrosną, jeśli prawo pozostanie w obecnej formie. Gdy apteki prowadzone przez farmaceutów znikną z rynku i konkurować ze sobą będą tylko sieciowe, powtórzy się sytuacja z Norwegii. Tam rynek w ciągu ostatnich 14 lat zmonopolizował się.

Mgr farm. Paweł Stelmach- prezes Okręgowej Rady Aptekarskiej w Łodzi

Zmiany w prawie nie dotkną tych, którzy apteki dziś prowadzą, a nie są farmaceutami. Będą mogli robić to dalej i w nieograniczony sposób.

Przeczytaj cały wywiad - kliknij tutaj.

RAPORT - Pozaapteczny obrót lekami OTC

Polska wyróżnia się negatywnie na tle innych krajów brakiem  ograniczeń dotyczących maksymalnych ilości bądź dawek leków  sprzedawanych w placówkach innych niż aptek - wskazuje Stowarzyszenie Leki tylko z Apteki publikując obszerny raport na temat pozaaptecznego obrotu lekami.
Nowela przeciwdziałająca wywozowi leków weszła w życie

Wytwórcy i importerzy produktów leczniczych oraz przedsiębiorcy prowadzący hurtownię farmaceutyczną mają czas do 14 lipca na przekazanie GIF pełnej i aktualnej listy środków transportu.
Nowy wyrok w sprawie niedozwolonej reklamy aptek

Reklamy leków i aptek nie można uznać za działalność jednoznacznie nakierowaną na dobro pacjentów. W ramach prawidłowo funkcjonującego systemu ochrony zdrowia powinny bowiem funkcjonować mechanizmy, które pozwalają na zakup leków wtedy, kiedy są one rzeczywiście niezbędne, a nie wtedy, gdy pojawia się taka pokusa wywołana reklamą.
Inspektorzy o propozycjach Ministerstwa Sprawiedliwości

Nielegalny wywóz leków jest patologią, z którą mamy do czynienia w Polsce od kilku lat. Po okresie marginalizowania i banalizowania tego zjawiska podejmowano różne próby ograniczenia wywozu leków ratujących zdrowie i życie chorych. Zdecydowanie spóźnione, ale nie tylko dlatego nieudane. W połowie marca minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro przedstawił kolejną propozycję rozwiązania tego problemu. Czy tym razem się uda?

Sprzedawać czy nie sprzedawać - kosmetyki w aptekach wg Ministerstwa Zdrowia

Choć Krzysztof Łanda jeszcze w październiku twierdził, że apteka to nie miejsce na sprzedawanie szamponów to dziś Ministerstwo Zdrowia rezygnuje ze swojego pomysłu wycofania sprzedaży kosmetyków w aptekach.