Tak, ceny wzrosną, jeśli nie zmienimy prawa

Paweł Stelmach - Prezes ORA w Łodzi o sugerowanym wzroście cen po nowelizacji prawa farmaceutycznego w wywiadzie dla "Dziennika Łódzkiego".

Ceny wzrosną, jeśli prawo pozostanie w obecnej formie. Gdy apteki prowadzone przez farmaceutów znikną z rynku i konkurować ze sobą będą tylko sieciowe, powtórzy się sytuacja z Norwegii. Tam rynek w ciągu ostatnich 14 lat zmonopolizował się.

Mgr farm. Paweł Stelmach- prezes Okręgowej Rady Aptekarskiej w Łodzi

Zmiany w prawie nie dotkną tych, którzy apteki dziś prowadzą, a nie są farmaceutami. Będą mogli robić to dalej i w nieograniczony sposób.

Przeczytaj cały wywiad - kliknij tutaj.

Farmaceuci przed sądami pracy

Pisząc zwykle o sprawach ważnych z prawnego czy rynkowego punktu widzenia, tracimy z oczu problemy jednostkowe. To błąd, bo życie zawodowe farmaceutów nie toczy się przecież na politycznych czy parlamentarnych salonach, ale w aptekach. W części z nich atmosfera i warunki pracy są znakomite, w innych niekoniecznie. Zdarza się, że aptekarze muszą ulegać naciskom właścicieli placówek w obawie przed utratąpracy. A gdy protestują, czasem są za to zwalniani. Ich sprawy trafiają wówczas do sądów pracy...
26 milionów złotych kary i co dalej?

Napisanie, że cała Polska wstrzymała oddech po nałożeniu przez UOKiK na Aflofarm kary w wysokości niemal 26 mln zł za reklamy RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior, które wprowadzały klientów w błąd, byłoby przesadą. Jednak zarówno instytucje państwowe zajmujące się tego typu sprawami, jaki producenci leków czy suplementów diety niewątpliwie bacznie przyglądają się rozwojowi sytuacji. Stawką są i bezpieczeństwo pacjentów i konsumentów, i ogromne pieniądze.
Startują testy e-recepty

Aby pacjenci w 2020 mogli korzystać z recept elektronicznych konieczne są zmiany w prawie. Już za chwilę zajmie się nimi rząd, a tymczasem w kilku poradniach rozpoczyna się pilotaż e-recept.
Kto może odliczyć leki przy rozliczeniu PIT?

W ramach ulgi rehabilitacyjnej pacjenci z niepełnosprawnościami mogą dokonać odliczenia leków podczas przy rozliczeniu PIT. O czym powinieneś pamiętać dokonując odliczenia?

Sprzedawać czy nie sprzedawać - kosmetyki w aptekach wg Ministerstwa Zdrowia

Choć Krzysztof Łanda jeszcze w październiku twierdził, że apteka to nie miejsce na sprzedawanie szamponów to dziś Ministerstwo Zdrowia rezygnuje ze swojego pomysłu wycofania sprzedaży kosmetyków w aptekach.