NIA odpowiada na słowa Prezesa PharmaNET-u

Wypowiedź Prezesa PharmaNET-u dotycząca zmian w ustawie Prawo Farmaceutyczne wywołała burzę wśród przedstawicieli Naczelnej Izby Aptekarskiej, która zdecydowanie odcina się od tych słów.

W miniony piątek RMF24.pl podało informację, jakoby aptekarze mieli pozwać Skarb Państwa na 10 miliardów złotych, jeżeli wejdzie w życie ustawa "Apteka dla aptekarza".

Nowelizacja prawa farmaceutycznego, zgłoszona jako projekt poselski PiS, zdewastuje polski rynek apteczny i zaszkodzi pacjentom.

Marcin Piskorski, prezes Związku Pracodawców Aptecznych

Zdaniem Marcina Piskorskiego wspomniane dziesięć miliardów złotych to szacunkowe straty, jakie poniosą polscy właściciele aptek, a nowe przepisy będą bardzo dużym ciosem w tych przedsiębiorców, którzy przez 27 lat, od upadku komunizmu, rozwijali ten rynek apteczny i oddali mu całe życie.

Naczelna Izba Aptekarska wyraża swój kategoryczny sprzeciw oraz wyraźnie odcina się od słów Prezesa PharmaNET-u, sugerujących na antenie RMF FM (6.01 br.), jakoby intencją aptekarzy było pozwanie skarbu państwa na kwotę 10 mld zł, w związku z planowanymi zmianami zawartymi w poselskim projekcie nowelizacji prawa farmaceutycznego.

rzecznik prasowy NIA, Tomasz Leleno.

Czytaj więcej - kliknij tutaj

Najbardziej kontrowersyjny "doktor" w Polsce

Jak sam o sobie mówi, choć wykształcenia medycznego nie ma, to medycyną pasjonował się niemal od zawsze. Teraz "leczy" pacjentów. Możemy przeczytać, że według niego nowotwór można zniszczyć bez chemio- czy radioterapii. Że przyczyną miażdżycy nie jest cholesterol. Nagrywa filmiki, w których  radzi, żeby kobiety w ciąży jadły parówki, golonkę, salceson i wątróbkę... Nie brakuje jednak pacjentów, którzy porzucają tradycyjne leczenie na rzecz metod praktykowanych przez doktora Ziębę.
Zemsta na inspektorze

Takie historie, w których inspektorzy farmaceutyczni zmuszeni są do tłumaczenia się ze swoich działań, zdarzają się nie od wczoraj. Inspektorzy są nie tylko zbywani, a ich wnioski do prokuratury o zbadanie konkretnych działań przedsiębiorców lekceważone, bywają też zastraszani, a nawet oskarżani. Takie sprawy zwykle ciągną się bardzo długo…
Polpharma z prawem do marki Lakcid

Biomed Lublin sprzedał Poplharmie za 17 mln zł netto prawa do marki Lakcid. Transakcja dotyczy sprzedaży rejestrów wszystkich wariantów marki Lakcid, Lakcid Forte i Lakcid L. Zgodnie z umową Biomed nadal będzie producentem probiotyku.
Marek Posobkiewicz jako Don GISu

Marek Posobkiewicz (Główny Inspektor Sanitarny) nie przestaje zaskakiwać w swojej pomysłowości na dotarcie do pacjentów. Jako raper GISu przestrzegał przed trującymi grzybami, jako rocker GISu śpiewał o suplementach, a dziś - jako Don Gisu, zachęca do szczepień.

Polacy potrzebują 2 mln na reklamę organicznej aspiryny

Polska spółka Willo wyprodukowała organiczna aspirynę i poszukuje inwestorów, aby pozyskać środki na reklamę nowego produktu.