NIA odpowiada na słowa Prezesa PharmaNET-u

Wypowiedź Prezesa PharmaNET-u dotycząca zmian w ustawie Prawo Farmaceutyczne wywołała burzę wśród przedstawicieli Naczelnej Izby Aptekarskiej, która zdecydowanie odcina się od tych słów.

W miniony piątek RMF24.pl podało informację, jakoby aptekarze mieli pozwać Skarb Państwa na 10 miliardów złotych, jeżeli wejdzie w życie ustawa "Apteka dla aptekarza".

Nowelizacja prawa farmaceutycznego, zgłoszona jako projekt poselski PiS, zdewastuje polski rynek apteczny i zaszkodzi pacjentom.

Marcin Piskorski, prezes Związku Pracodawców Aptecznych

Zdaniem Marcina Piskorskiego wspomniane dziesięć miliardów złotych to szacunkowe straty, jakie poniosą polscy właściciele aptek, a nowe przepisy będą bardzo dużym ciosem w tych przedsiębiorców, którzy przez 27 lat, od upadku komunizmu, rozwijali ten rynek apteczny i oddali mu całe życie.

Naczelna Izba Aptekarska wyraża swój kategoryczny sprzeciw oraz wyraźnie odcina się od słów Prezesa PharmaNET-u, sugerujących na antenie RMF FM (6.01 br.), jakoby intencją aptekarzy było pozwanie skarbu państwa na kwotę 10 mld zł, w związku z planowanymi zmianami zawartymi w poselskim projekcie nowelizacji prawa farmaceutycznego.

rzecznik prasowy NIA, Tomasz Leleno.

Czytaj więcej - kliknij tutaj

Polacy potrzebują 2 mln na reklamę organicznej aspiryny

Polska spółka Willo wyprodukowała organiczna aspirynę i poszukuje inwestorów, aby pozyskać środki na reklamę nowego produktu.