Polacy potrzebują 2 mln na reklamę organicznej aspiryny

Polska spółka Willo wyprodukowała organiczna aspirynę i poszukuje inwestorów, aby pozyskać środki na reklamę nowego produktu.

Zespół Willo produkuje preparaty korzystając z historii leczenia z "okresu przedaspirynowego". Prodkuty Willo są organicznymi zamiennikami dla popularnych leków przeciwbólowych, czy przeciwzapalnych.

Na rynku praktycznie nie ma preparatów roślinnych przeznaczonych do wzmocnienia organizmu w przypadku najpowszechniejszych chorób. Jesteśmy zasadniczo skazani na łykanie „ciężkiej chemii” w postaci paracetamolu lub kwasu acetylosalicylowego. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z niezwykle negatywnych skutków przyjmowania takich syntetyków.

Jacek Gorczykowski, jeden z założycieli Willo

Jak czytamy na portalu mamstartup.pl, na realizację procesu sprzedaży Willo poszukuje pieniędzy i wybrał się po nie tworząc kampanię crowdfundingu udziałowego na portalu crowdangels. Liczy, że uda mu się zebrać dwa miliony złotych, które chce przeznaczyć na reklamę i marketing produktu. – Dywidendę zakładamy dopiero po trzech latach od dnia inwestycji. Początkowo zyski będą inwestowane w budowę sieci sprzedaży – mówi Jacek Gorczykowski.

Prezentacja willo - YouTube

Czytaj więcej - kliknij tutaj.

Nieuzasadnione straszenie pacjentów?

Od 1 listopada obniżyły się urzędowe ceny niektórych leków dla pacjentów  po przeszczepach. W związku z tym zmieniła się także podstawa limitu  finansowania w grupach limitowych. Rozpętała się burza napędzana przez część mediów. Szczególnie w kontekście leków generycznych i ich domniemywanej mniejszej skuteczności.
Niebezpieczny switch

W ostatnich miesiącach kilkanaście preparatów dostępnych wcześniej na receptę zmieniło kategorię dostępności i można je już kupić bez ordynacji lekarskiej. Decyzję w sprawach tych leków podjął prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych (UPRL), który– zgodnie z prawem –może zmienić kategorię dostępności nawet w przypadku negatywnej rekomendacji Komisji ds.Produktów Leczniczych. Dlatego tym bardziej farmaceuci powinni uświadamiać pacjentom ryzyko, jakie wiąże się z przyjmowaniem niektórych leków bezordynacji lekarskiej.
Halitomin – bloker nieświeżego oddechu

Nieświeży oddech potrafi być kłopotliwą przypadłością, która wpływa na relacje społeczne. Może być wynikiem niewłaściwej higieny jamy ustnej albo manifestować kompletnie inną dolegliwość. Nowa kampania Halitomin upraszcza to zjawisko maksymalnie, proponując jedno rozwiązanie: tabletki do ssania. Czy faktycznie sprawdzą się jako bloker nieświeżego oddechu?
Kolejna podwyżka cen dla osób po przeszczepach

Listopadowa lista leków refundowanych kolejny raz wywołała dyskusję wśród pacjentów po przeszczepach. O kilkaset złotych zdrożała zawiesina stosowana u dzieci.

Dolcontral wycofany z obrotu

GIF wycofał z obrotu silny lek przeciwbólowy Dolcontral za który odpowiedzialne są Zakłady Farmaceutyczne Polfa Warszawa S.A.