Dolcontral wycofany z obrotu

GIF wycofał z obrotu silny lek przeciwbólowy Dolcontral za który odpowiedzialne są Zakłady Farmaceutyczne Polfa Warszawa S.A.

Wycofane zostały dwie serie:
01AU1016, data ważności: 10.2019
02AU1016, data ważności: 10.2019
Przyczyną decyzji o wycofaniu przedmiotowego produktu leczniczego jest zidentyfikowanie błędu w opisie na opakowaniu zewnętrznym.

Decyzja GIF - kliknij tutaj.

Zabójcza substancja wciąż w sprzedaży

Parę lat temu w mediach głośno było o śmierci 20-letniej warszawianki, która zmarła w wyniku przyjmowania dużej ilości dinitrofenolu (DNP) –nielegalnego, silnego spalacza tłuszczu. Osoba, która sprzedała dziewczynie preparat przez internet, została skazana na 5 lat więzienia. Jednak co z tego, skoro DNP wciąż jest sprzedawany w sieci i bez problemu może go kupić dosłownie każdy.
Smog biznes

W składzie oligomeryczne procyjanidyny pochodzące z ekstraktu z kory sosny nadmorskiej. Co można osiągnąć dzięki ich stosowaniu? Chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i jego następstwami. Tak w każdym razie swój suplement SmogStop opisuje producent.
Coraz więcej działań niepożądanych

Kampania zachęcająca do zgłaszania działań niepożądanych leków prowadzona przez URPL przynosi rezultaty. Zgłoszeń jest coraz więcej - zarówno od pacjentów jak i pracowników medycznych.
Interakcje leków z żywnością

Wpływ pożywienia na działanie leku nadal przez wielu traktowany jest po macoszemu. Spora część pacjentów i lekarzy jest nieświadoma, bądź bagatelizuje problem. Tymczasem zmiana kinetyki leku pod wpływem składników pożywienia może znacząco wpłynąć na efekt terapeutyczny, którego nasilenie bądź osłabienie może być nie do przewidzenia.

Dobre praktyki w reklamie suplementów diety?

Producenci suplementów diety w obawie przed całkowitym zakazem reklamy, postanowili sami stworzyć zasady, według których będą w sposób etyczny i przejrzysty promować swoje produkty.