Dolcontral wycofany z obrotu

GIF wycofał z obrotu silny lek przeciwbólowy Dolcontral za który odpowiedzialne są Zakłady Farmaceutyczne Polfa Warszawa S.A.

Wycofane zostały dwie serie:
01AU1016, data ważności: 10.2019
02AU1016, data ważności: 10.2019
Przyczyną decyzji o wycofaniu przedmiotowego produktu leczniczego jest zidentyfikowanie błędu w opisie na opakowaniu zewnętrznym.

Decyzja GIF - kliknij tutaj.

Leki z pożytkiem dla polskiego PKB

Dziś globalnie na każde 10 sprzedawanych farmaceutyków, 8 to produkty biotechnologiczne. W Polsce to obszar z ogromnym potencjałem innowacyjnym.
Wiedza, współpraca, wiarygodność, bezpieczeństwo, dobro społeczne, regulacja, edukacja – recepta to Suplindex

Uczestnicy konferencji „Rynek suplementów diety -  Raport: bezpieczeństwo, trendy, regulacje” byli zgodni - rynek suplementów diety musi zostać uporządkowany. Rozwiązaniem może okazać się Suplindex, który powstaje w oparciu o rzetelną wiedzę i współpracę z uczestnikami rynku.
Nadciśnieniowcy mają problem z regularnym przyjmowaniem leków

Badanie przeprowadzone na grupie 1400 chorych  na nadciśnienie z Wielkiej Brytanii i Czech pokazało, że większość z nich ma ogromny problem z regularnym przyjmowaniem leków. Okazało się, że leków regularnie nie przyjmowało aż  41,6% Brytyjczyków i 31,5% Czechów.
Orthoveral – perfekcyjna higiena jamy ustnej!

Pasty i żele do mycia zębów to obszerny dział kosmetyków a także produktów leczniczych, całkiem często reklamowanych w telewizji. Niektóre z nich można nabyć w aptece, a ich działanie oprócz utrzymania jamy ustnej w czystości sprowadza się także do łagodzenia stanów zapalnych, efektu przeciwbakteryjnego czy mniejszej ścieralności. Dużą grupę pacjentów poszukujących w aptece odpowiednich preparatów i akcesoriów stomatologicznych stanowią osoby noszące aparaty ortodontyczne. Zatem nic dziwnego, że pojawiła się reklama specyfiku typowo dla nich.

Dobre praktyki w reklamie suplementów diety?

Producenci suplementów diety w obawie przed całkowitym zakazem reklamy, postanowili sami stworzyć zasady, według których będą w sposób etyczny i przejrzysty promować swoje produkty.