Dolcontral wycofany z obrotu

GIF wycofał z obrotu silny lek przeciwbólowy Dolcontral za który odpowiedzialne są Zakłady Farmaceutyczne Polfa Warszawa S.A.

Wycofane zostały dwie serie:
01AU1016, data ważności: 10.2019
02AU1016, data ważności: 10.2019
Przyczyną decyzji o wycofaniu przedmiotowego produktu leczniczego jest zidentyfikowanie błędu w opisie na opakowaniu zewnętrznym.

Decyzja GIF - kliknij tutaj.

Nieuzasadnione straszenie pacjentów?

Od 1 listopada obniżyły się urzędowe ceny niektórych leków dla pacjentów  po przeszczepach. W związku z tym zmieniła się także podstawa limitu  finansowania w grupach limitowych. Rozpętała się burza napędzana przez część mediów. Szczególnie w kontekście leków generycznych i ich domniemywanej mniejszej skuteczności.
Niebezpieczny switch

W ostatnich miesiącach kilkanaście preparatów dostępnych wcześniej na receptę zmieniło kategorię dostępności i można je już kupić bez ordynacji lekarskiej. Decyzję w sprawach tych leków podjął prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych (UPRL), który– zgodnie z prawem –może zmienić kategorię dostępności nawet w przypadku negatywnej rekomendacji Komisji ds.Produktów Leczniczych. Dlatego tym bardziej farmaceuci powinni uświadamiać pacjentom ryzyko, jakie wiąże się z przyjmowaniem niektórych leków bezordynacji lekarskiej.
Halitomin – bloker nieświeżego oddechu

Nieświeży oddech potrafi być kłopotliwą przypadłością, która wpływa na relacje społeczne. Może być wynikiem niewłaściwej higieny jamy ustnej albo manifestować kompletnie inną dolegliwość. Nowa kampania Halitomin upraszcza to zjawisko maksymalnie, proponując jedno rozwiązanie: tabletki do ssania. Czy faktycznie sprawdzą się jako bloker nieświeżego oddechu?
Kolejna podwyżka cen dla osób po przeszczepach

Listopadowa lista leków refundowanych kolejny raz wywołała dyskusję wśród pacjentów po przeszczepach. O kilkaset złotych zdrożała zawiesina stosowana u dzieci.

Dobre praktyki w reklamie suplementów diety?

Producenci suplementów diety w obawie przed całkowitym zakazem reklamy, postanowili sami stworzyć zasady, według których będą w sposób etyczny i przejrzysty promować swoje produkty.