Wykaz leków zagrożonych brakiem dostępności

Ministerstwo Zdrowia opublikowało wykaz 173 produktów (leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne), które zagrożone są brakiem dostępności. Leki te nie mogą być wywożone za granicę.

Zgodnie z ustawą antywywozową na listę trafiają leki, których brakuje w 5 proc. aptek w danym województwie. Informacje o brakach są zgłaszane przez wojewódzkich inspektorów farmaceutycznych głównemu inspektorowi, a ten informuje o tym fakcie ministra zdrowia. Minister o brakach leków informuje w swoim obwieszczeniu. Lista jest jednym z narzędzi, które ma ograniczyć problem niekontrolowanego wywozu leków z Polski leków.

Na opublikowanej liście znajdują się m.in. leki przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, niektóre insuliny.
Pełną listę znajdziesz tutaj - kliknij

Nieuzasadnione straszenie pacjentów?

Od 1 listopada obniżyły się urzędowe ceny niektórych leków dla pacjentów  po przeszczepach. W związku z tym zmieniła się także podstawa limitu  finansowania w grupach limitowych. Rozpętała się burza napędzana przez część mediów. Szczególnie w kontekście leków generycznych i ich domniemywanej mniejszej skuteczności.
Niebezpieczny switch

W ostatnich miesiącach kilkanaście preparatów dostępnych wcześniej na receptę zmieniło kategorię dostępności i można je już kupić bez ordynacji lekarskiej. Decyzję w sprawach tych leków podjął prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych (UPRL), który– zgodnie z prawem –może zmienić kategorię dostępności nawet w przypadku negatywnej rekomendacji Komisji ds.Produktów Leczniczych. Dlatego tym bardziej farmaceuci powinni uświadamiać pacjentom ryzyko, jakie wiąże się z przyjmowaniem niektórych leków bezordynacji lekarskiej.
Halitomin – bloker nieświeżego oddechu

Nieświeży oddech potrafi być kłopotliwą przypadłością, która wpływa na relacje społeczne. Może być wynikiem niewłaściwej higieny jamy ustnej albo manifestować kompletnie inną dolegliwość. Nowa kampania Halitomin upraszcza to zjawisko maksymalnie, proponując jedno rozwiązanie: tabletki do ssania. Czy faktycznie sprawdzą się jako bloker nieświeżego oddechu?
Kolejna podwyżka cen dla osób po przeszczepach

Listopadowa lista leków refundowanych kolejny raz wywołała dyskusję wśród pacjentów po przeszczepach. O kilkaset złotych zdrożała zawiesina stosowana u dzieci.

MZ: nie trzeba przeliczać czystej substancji psychoaktywnej

Ministerstwo Zdrowia uspokaja -  ograniczenie w wydawaniu z aptek produktów leczniczych zawierających substancje o działaniu psychoaktywnym (pseudoefedryna, kodeina, dekstrometorfan) nie wiąże się z koniecznością przeliczania zawartości czystej substancji psychoaktywnej znajdującej się w danym związku chemicznym.