MZ: nie trzeba przeliczać czystej substancji psychoaktywnej

Ministerstwo Zdrowia uspokaja -  ograniczenie w wydawaniu z aptek produktów leczniczych zawierających substancje o działaniu psychoaktywnym (pseudoefedryna, kodeina, dekstrometorfan) nie wiąże się z koniecznością przeliczania zawartości czystej substancji psychoaktywnej znajdującej się w danym związku chemicznym.

Ministerstwo wskazuje, że rozporządzenie ma ułatwiać, a nie utrudniać pracę farmaceuty i nie jest w tym przypadku konieczne, aby musiał on posiłkować się znajomością masy molowej.
Pełna treść odpowiedzi Ministerstwa Zdrowia - kliknij tutaj.

Nieuzasadnione straszenie pacjentów?

Od 1 listopada obniżyły się urzędowe ceny niektórych leków dla pacjentów  po przeszczepach. W związku z tym zmieniła się także podstawa limitu  finansowania w grupach limitowych. Rozpętała się burza napędzana przez część mediów. Szczególnie w kontekście leków generycznych i ich domniemywanej mniejszej skuteczności.
Niebezpieczny switch

W ostatnich miesiącach kilkanaście preparatów dostępnych wcześniej na receptę zmieniło kategorię dostępności i można je już kupić bez ordynacji lekarskiej. Decyzję w sprawach tych leków podjął prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych (UPRL), który– zgodnie z prawem –może zmienić kategorię dostępności nawet w przypadku negatywnej rekomendacji Komisji ds.Produktów Leczniczych. Dlatego tym bardziej farmaceuci powinni uświadamiać pacjentom ryzyko, jakie wiąże się z przyjmowaniem niektórych leków bezordynacji lekarskiej.
Halitomin – bloker nieświeżego oddechu

Nieświeży oddech potrafi być kłopotliwą przypadłością, która wpływa na relacje społeczne. Może być wynikiem niewłaściwej higieny jamy ustnej albo manifestować kompletnie inną dolegliwość. Nowa kampania Halitomin upraszcza to zjawisko maksymalnie, proponując jedno rozwiązanie: tabletki do ssania. Czy faktycznie sprawdzą się jako bloker nieświeżego oddechu?
Kolejna podwyżka cen dla osób po przeszczepach

Listopadowa lista leków refundowanych kolejny raz wywołała dyskusję wśród pacjentów po przeszczepach. O kilkaset złotych zdrożała zawiesina stosowana u dzieci.

W świętokrzyskim aptek już wystarczy

W województwie świętokrzyskim działa ponad 400 aptek ogólnodostępnych. W ciągu ostatniej dekady przybyło ich około 100 - podaje Radio eM nadające w rejonie Kielc.