W świętokrzyskim aptek już wystarczy

W województwie świętokrzyskim działa ponad 400 aptek ogólnodostępnych. W ciągu ostatniej dekady przybyło ich około 100 - podaje Radio eM nadające w rejonie Kielc.

Można na to patrzeć z dwóch stron. Rynek można uznać równie dobrze za przesycony, jak i nienasycony. Wszystko dlatego, że nie mamy dywersyfikacji aptek. Dużo z nich jest skupionych wokół centrów miast i miasteczek, a brakuje ich chociażby na peryferiach czy w małych miejscowościach. Wiąże się to jednak z opłacalnością prowadzenia ich w tych lokalizacjach oraz faktem, że w miastach „sieciówki” prowadzą inną politykę, bardziej atrakcyjną dla pacjentów. Ogólnie wydaje się jednak, że placówek jest na tyle dużo, by były w stanie zaspokoić potrzeby społeczeństwa. Co więcej, kolejne apteki sieciowe powstają w miejscach, gdzie nawet na logikę nie ma już dla nich racji bytu

Robert Gocał, prezes Kieleckiej Okręgowej Izby Aptekarskiej

Czytaj więcej - kliknij tutaj

Farmaceuci przed sądami pracy

Pisząc zwykle o sprawach ważnych z prawnego czy rynkowego punktu widzenia, tracimy z oczu problemy jednostkowe. To błąd, bo życie zawodowe farmaceutów nie toczy się przecież na politycznych czy parlamentarnych salonach, ale w aptekach. W części z nich atmosfera i warunki pracy są znakomite, w innych niekoniecznie. Zdarza się, że aptekarze muszą ulegać naciskom właścicieli placówek w obawie przed utratąpracy. A gdy protestują, czasem są za to zwalniani. Ich sprawy trafiają wówczas do sądów pracy...
26 milionów złotych kary i co dalej?

Napisanie, że cała Polska wstrzymała oddech po nałożeniu przez UOKiK na Aflofarm kary w wysokości niemal 26 mln zł za reklamy RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior, które wprowadzały klientów w błąd, byłoby przesadą. Jednak zarówno instytucje państwowe zajmujące się tego typu sprawami, jaki producenci leków czy suplementów diety niewątpliwie bacznie przyglądają się rozwojowi sytuacji. Stawką są i bezpieczeństwo pacjentów i konsumentów, i ogromne pieniądze.
Startują testy e-recepty

Aby pacjenci w 2020 mogli korzystać z recept elektronicznych konieczne są zmiany w prawie. Już za chwilę zajmie się nimi rząd, a tymczasem w kilku poradniach rozpoczyna się pilotaż e-recept.
Kto może odliczyć leki przy rozliczeniu PIT?

W ramach ulgi rehabilitacyjnej pacjenci z niepełnosprawnościami mogą dokonać odliczenia leków podczas przy rozliczeniu PIT. O czym powinieneś pamiętać dokonując odliczenia?

Zmiany w obrocie pozaaptecznym - Ministerstwo rozwiewa wątpliwości

Resort zdrowia przygotowuje zmiany prawne dotyczące obrotu pozaaptecznego. Emocje wokół tematu generują spekulacje prasy i co za tym idzie obawy pacjentów. Ministerstwo Zdrowia wyjaśnia, jak planowane regulacje rzeczywiście wpłyną na sprzedaż leków poza aptekami.