W świętokrzyskim aptek już wystarczy

W województwie świętokrzyskim działa ponad 400 aptek ogólnodostępnych. W ciągu ostatniej dekady przybyło ich około 100 - podaje Radio eM nadające w rejonie Kielc.

Można na to patrzeć z dwóch stron. Rynek można uznać równie dobrze za przesycony, jak i nienasycony. Wszystko dlatego, że nie mamy dywersyfikacji aptek. Dużo z nich jest skupionych wokół centrów miast i miasteczek, a brakuje ich chociażby na peryferiach czy w małych miejscowościach. Wiąże się to jednak z opłacalnością prowadzenia ich w tych lokalizacjach oraz faktem, że w miastach „sieciówki” prowadzą inną politykę, bardziej atrakcyjną dla pacjentów. Ogólnie wydaje się jednak, że placówek jest na tyle dużo, by były w stanie zaspokoić potrzeby społeczeństwa. Co więcej, kolejne apteki sieciowe powstają w miejscach, gdzie nawet na logikę nie ma już dla nich racji bytu

Robert Gocał, prezes Kieleckiej Okręgowej Izby Aptekarskiej

Czytaj więcej - kliknij tutaj

RAPORT - Pozaapteczny obrót lekami OTC

Polska wyróżnia się negatywnie na tle innych krajów brakiem  ograniczeń dotyczących maksymalnych ilości bądź dawek leków  sprzedawanych w placówkach innych niż aptek - wskazuje Stowarzyszenie Leki tylko z Apteki publikując obszerny raport na temat pozaaptecznego obrotu lekami.
Nowela przeciwdziałająca wywozowi leków weszła w życie

Wytwórcy i importerzy produktów leczniczych oraz przedsiębiorcy prowadzący hurtownię farmaceutyczną mają czas do 14 lipca na przekazanie GIF pełnej i aktualnej listy środków transportu.
Nowy wyrok w sprawie niedozwolonej reklamy aptek

Reklamy leków i aptek nie można uznać za działalność jednoznacznie nakierowaną na dobro pacjentów. W ramach prawidłowo funkcjonującego systemu ochrony zdrowia powinny bowiem funkcjonować mechanizmy, które pozwalają na zakup leków wtedy, kiedy są one rzeczywiście niezbędne, a nie wtedy, gdy pojawia się taka pokusa wywołana reklamą.
Inspektorzy o propozycjach Ministerstwa Sprawiedliwości

Nielegalny wywóz leków jest patologią, z którą mamy do czynienia w Polsce od kilku lat. Po okresie marginalizowania i banalizowania tego zjawiska podejmowano różne próby ograniczenia wywozu leków ratujących zdrowie i życie chorych. Zdecydowanie spóźnione, ale nie tylko dlatego nieudane. W połowie marca minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro przedstawił kolejną propozycję rozwiązania tego problemu. Czy tym razem się uda?

Zmiany w obrocie pozaaptecznym - Ministerstwo rozwiewa wątpliwości

Resort zdrowia przygotowuje zmiany prawne dotyczące obrotu pozaaptecznego. Emocje wokół tematu generują spekulacje prasy i co za tym idzie obawy pacjentów. Ministerstwo Zdrowia wyjaśnia, jak planowane regulacje rzeczywiście wpłyną na sprzedaż leków poza aptekami.