W świętokrzyskim aptek już wystarczy

W województwie świętokrzyskim działa ponad 400 aptek ogólnodostępnych. W ciągu ostatniej dekady przybyło ich około 100 - podaje Radio eM nadające w rejonie Kielc.

Można na to patrzeć z dwóch stron. Rynek można uznać równie dobrze za przesycony, jak i nienasycony. Wszystko dlatego, że nie mamy dywersyfikacji aptek. Dużo z nich jest skupionych wokół centrów miast i miasteczek, a brakuje ich chociażby na peryferiach czy w małych miejscowościach. Wiąże się to jednak z opłacalnością prowadzenia ich w tych lokalizacjach oraz faktem, że w miastach „sieciówki” prowadzą inną politykę, bardziej atrakcyjną dla pacjentów. Ogólnie wydaje się jednak, że placówek jest na tyle dużo, by były w stanie zaspokoić potrzeby społeczeństwa. Co więcej, kolejne apteki sieciowe powstają w miejscach, gdzie nawet na logikę nie ma już dla nich racji bytu

Robert Gocał, prezes Kieleckiej Okręgowej Izby Aptekarskiej

Czytaj więcej - kliknij tutaj

Zmiany w obrocie pozaaptecznym - Ministerstwo rozwiewa wątpliwości

Resort zdrowia przygotowuje zmiany prawne dotyczące obrotu pozaaptecznego. Emocje wokół tematu generują spekulacje prasy i co za tym idzie obawy pacjentów. Ministerstwo Zdrowia wyjaśnia, jak planowane regulacje rzeczywiście wpłyną na sprzedaż leków poza aptekami.