"Apteka dla aptekarza" - pozytywna rekomendacja komisji zdrowia

Wczoraj (18.01.2017) komisja zdrowia pozytywnie zaopiniowała dla komisji nadzwyczajnej ds. deregulacji poselski projekt nowelizacji Prawa farmaceutycznego, tzw. "Apteka dla aptekarza".

Projekt przewiduje, że prowadzenie nowych aptek będzie zastrzeżone dla farmaceutów lub spółek, w których wspólnikami odpowiedzialnymi za prowadzenie spraw spółek będą farmaceuci.
Przyjęcie projektu rekomendował resort zdrowia; zaproponowane regulacje popiera też samorząd aptekarski. Przeciw jest m.in. większość dużych sieci aptekarskich, posłowie opozycji.

W trakcie konsultacji i procedowania może dochodzić niekorzystnych i często nieprzewidywalnych zmian na rynku aptek. Projekt poselski wychodzi naprzeciw oczekiwaniom resortu zdrowia, powodując zamrożenie status quo

Krzysztof Łanda - wiceminister zdrowia

Źródło: gazetaprawna.pl
Relacja z posiedzenia - kliknij tutaj.

RAPORT - Pozaapteczny obrót lekami OTC

Polska wyróżnia się negatywnie na tle innych krajów brakiem  ograniczeń dotyczących maksymalnych ilości bądź dawek leków  sprzedawanych w placówkach innych niż aptek - wskazuje Stowarzyszenie Leki tylko z Apteki publikując obszerny raport na temat pozaaptecznego obrotu lekami.
Nowela przeciwdziałająca wywozowi leków weszła w życie

Wytwórcy i importerzy produktów leczniczych oraz przedsiębiorcy prowadzący hurtownię farmaceutyczną mają czas do 14 lipca na przekazanie GIF pełnej i aktualnej listy środków transportu.
Nowy wyrok w sprawie niedozwolonej reklamy aptek

Reklamy leków i aptek nie można uznać za działalność jednoznacznie nakierowaną na dobro pacjentów. W ramach prawidłowo funkcjonującego systemu ochrony zdrowia powinny bowiem funkcjonować mechanizmy, które pozwalają na zakup leków wtedy, kiedy są one rzeczywiście niezbędne, a nie wtedy, gdy pojawia się taka pokusa wywołana reklamą.
Inspektorzy o propozycjach Ministerstwa Sprawiedliwości

Nielegalny wywóz leków jest patologią, z którą mamy do czynienia w Polsce od kilku lat. Po okresie marginalizowania i banalizowania tego zjawiska podejmowano różne próby ograniczenia wywozu leków ratujących zdrowie i życie chorych. Zdecydowanie spóźnione, ale nie tylko dlatego nieudane. W połowie marca minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro przedstawił kolejną propozycję rozwiązania tego problemu. Czy tym razem się uda?

Rynek apteczny w 2016 w liczbach

Wartość rynku aptecznego (w cenach detalicznych sprzedaży do pacjentów/klientów) w 2016 roku wyniosła 31,7 mld zł i wzrosła w porównaniu do roku 2015 o 6,2%.