"Apteka dla aptekarza" - pozytywna rekomendacja komisji zdrowia

Wczoraj (18.01.2017) komisja zdrowia pozytywnie zaopiniowała dla komisji nadzwyczajnej ds. deregulacji poselski projekt nowelizacji Prawa farmaceutycznego, tzw. "Apteka dla aptekarza".

Projekt przewiduje, że prowadzenie nowych aptek będzie zastrzeżone dla farmaceutów lub spółek, w których wspólnikami odpowiedzialnymi za prowadzenie spraw spółek będą farmaceuci.
Przyjęcie projektu rekomendował resort zdrowia; zaproponowane regulacje popiera też samorząd aptekarski. Przeciw jest m.in. większość dużych sieci aptekarskich, posłowie opozycji.

W trakcie konsultacji i procedowania może dochodzić niekorzystnych i często nieprzewidywalnych zmian na rynku aptek. Projekt poselski wychodzi naprzeciw oczekiwaniom resortu zdrowia, powodując zamrożenie status quo

Krzysztof Łanda - wiceminister zdrowia

Źródło: gazetaprawna.pl
Relacja z posiedzenia - kliknij tutaj.

Farmaceuci przed sądami pracy

Pisząc zwykle o sprawach ważnych z prawnego czy rynkowego punktu widzenia, tracimy z oczu problemy jednostkowe. To błąd, bo życie zawodowe farmaceutów nie toczy się przecież na politycznych czy parlamentarnych salonach, ale w aptekach. W części z nich atmosfera i warunki pracy są znakomite, w innych niekoniecznie. Zdarza się, że aptekarze muszą ulegać naciskom właścicieli placówek w obawie przed utratąpracy. A gdy protestują, czasem są za to zwalniani. Ich sprawy trafiają wówczas do sądów pracy...
26 milionów złotych kary i co dalej?

Napisanie, że cała Polska wstrzymała oddech po nałożeniu przez UOKiK na Aflofarm kary w wysokości niemal 26 mln zł za reklamy RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior, które wprowadzały klientów w błąd, byłoby przesadą. Jednak zarówno instytucje państwowe zajmujące się tego typu sprawami, jaki producenci leków czy suplementów diety niewątpliwie bacznie przyglądają się rozwojowi sytuacji. Stawką są i bezpieczeństwo pacjentów i konsumentów, i ogromne pieniądze.
Startują testy e-recepty

Aby pacjenci w 2020 mogli korzystać z recept elektronicznych konieczne są zmiany w prawie. Już za chwilę zajmie się nimi rząd, a tymczasem w kilku poradniach rozpoczyna się pilotaż e-recept.
Kto może odliczyć leki przy rozliczeniu PIT?

W ramach ulgi rehabilitacyjnej pacjenci z niepełnosprawnościami mogą dokonać odliczenia leków podczas przy rozliczeniu PIT. O czym powinieneś pamiętać dokonując odliczenia?

Rynek apteczny w 2016 w liczbach

Wartość rynku aptecznego (w cenach detalicznych sprzedaży do pacjentów/klientów) w 2016 roku wyniosła 31,7 mld zł i wzrosła w porównaniu do roku 2015 o 6,2%.