"Apteka dla aptekarza" - pozytywna rekomendacja komisji zdrowia

Wczoraj (18.01.2017) komisja zdrowia pozytywnie zaopiniowała dla komisji nadzwyczajnej ds. deregulacji poselski projekt nowelizacji Prawa farmaceutycznego, tzw. "Apteka dla aptekarza".

Projekt przewiduje, że prowadzenie nowych aptek będzie zastrzeżone dla farmaceutów lub spółek, w których wspólnikami odpowiedzialnymi za prowadzenie spraw spółek będą farmaceuci.
Przyjęcie projektu rekomendował resort zdrowia; zaproponowane regulacje popiera też samorząd aptekarski. Przeciw jest m.in. większość dużych sieci aptekarskich, posłowie opozycji.

W trakcie konsultacji i procedowania może dochodzić niekorzystnych i często nieprzewidywalnych zmian na rynku aptek. Projekt poselski wychodzi naprzeciw oczekiwaniom resortu zdrowia, powodując zamrożenie status quo

Krzysztof Łanda - wiceminister zdrowia

Źródło: gazetaprawna.pl
Relacja z posiedzenia - kliknij tutaj.

Zbiórka leków to działanie nielegalne

Wrocławscy studenci farmacji musieli odwołać zbiórkę leków. Szczere  chęci pomocy są niezwykle cenne, ale takie działanie jest niestety niezgodne z prawem i niebezpieczne.
Suplementy diety. Nowelizacja uporządkuje reklamy?

Opracowany niedawno przez producentów suplementów diety Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety budzi niedosyt. Może go wesprzeć zdecydowanie bardziej rygorystyczna nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która wprowadza m.in. zakaz stosowania marek parasolowych i potężne, bo nawet 20-milionowe kary za nieprzestrzeganie przepisów.
Sto dni „apteki dla aptekarza”

Po stu dniach od wejścia w życie nowelizacji Prawa farmaceutycznego, potocznie nazywanej„apteką dla aptekarza”, pojawiło się wiele skrajnie różnych opinii o zmianach, które wprowadziła. Farmaceuci mówią o możliwości otwarcia 300-400 nowych aptek, stabilności cen leków i uspokojeniu rynku.Przeciwnicy zmian – o najbardziej przeregulowanym i restrykcyjnym modelu rynku aptecznego, o zabetonowaniu rynku aptek, spadku liczby aptek i wzroście cen leków.
Nocne sprawunki pacjentów

Kiedyś, kiedy kubki na mocz były tańsze, pobliscy menele kupowali po trzy, bo tak się kulturalniej jabola spożywało. Nad ranem budzi mnie jeszcze jeden dzwonek. Jakaż to pilna potrzeba każe dobijać się do drzwi apteki w niedzielę nad ranem? Szczoteczka do zębów.

Rynek apteczny w 2016 w liczbach

Wartość rynku aptecznego (w cenach detalicznych sprzedaży do pacjentów/klientów) w 2016 roku wyniosła 31,7 mld zł i wzrosła w porównaniu do roku 2015 o 6,2%.