"Technicy farmaceutyczni od lat są szykanowani"

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek oponuje przeciwko wygaszeniu zawodu technika farmaceutycznego twierdząc, że to "brak gospodarności i przykład marnotrawienia środków publicznych".

W całkowitej tajemnicy trwają konsultacje w sprawie wygaszenia i wyeliminowania z rynku techników farmaceutycznych. W zupełnej ciszy rozpoczyna się proces powolnej likwidacji tego zawodu. W ten sposób Polska stanie się jedynym w Europie - a może i na świecie - krajem, w którym w aptekach pracować będą tylko farmaceuci.

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek

Techników w aptekach pracuje ponad 40 tysięcy, farmaceutów tylko ok. 20 tysięcy. Jest więc oczywiste, że jeżeli zabraknie techników, to z pewnością pensje farmaceutów – mimo,  iż już wysokie - poszybują do niebotycznych rozmiarów. Zapewne jest to jeden z powodów dla których  rozpoczyna się likwidacja posiadającego olbrzymie tradycje zawodu "technik farmaceutyczny". Likwidacja nie poparta jakimikolwiek argumentami merytorycznymi.

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek

Technicy farmaceutyczni od lat są szykanowani, wbrew interesowi społecznemu uniemożliwia się im podnoszenie kwalifikacji, torpedowane jest tworzenie własnej korporacji zawodowej. Wszystko to dzieje się w sposób zawoalowany, w jakichś dziwnych niejasnych okolicznościach, w których decyzje zapadają nawet bez wiedzy zainteresowanych. Zupełnie jak w bananowej republice.

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek

Czytaj więcej - kliknij tutaj.

Technicy oburzeni stanowiskiem MZ

20 czerwca przedstawiciele Izby Gospodarczej Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek spotkali się w Ministerstwie Zdrowia z Ministrem Markiem Tombarkiewiczem oraz Dyrektorami departamentów szkolnictwa oraz polityki lekowej. Jednym z głównych tematów dyskusji było dalsze kształcenie techników farmaceutycznych. Niestety - wszystko wskazuje na to, że plany Ministerstwa nie zbiegają się z oczekiwaniami środowiska techników.
Stanęli przed sądem za wyłudzanie pieniędzy z NFZ

Przed sądem stanęły dwie farmaceutki oraz lekarz, którzy wspólnie wyłudzali z NFZ pieniądze za leki refundowane. Dziś grozi im więzienie za działanie w ramach zorganizowanej grupy przestępczej.
Napad na wrocławską aptekę

Przedwczoraj po południu w okolicy skrzyżowania ulic Legnickiej i Małopanewskiej zamaskowani napastnicy sterroryzowali dwie pracownice apteki.
"Apteka bez technika to kiepska polityka". Zakończył się protest techników farmaceutycznych

Dziś rano przed Ministerstwem Zdrowia strajkowało kilkudziesięciu techników farmaceutycznych. Ich celem jest zachowanie dotychczasowych uprawnień, możliwość prowadzenia apteki (rozszerzenie AdA) oraz dalszego kształcenia w zawodzie. Po rozmowie z wiceministrem Tombarkiewiczem resort wycofał się z części decyzji.

"Pigułka ostatniej woli" legalna w Holandii?

Czy debata społeczna tocząca się w Holandii, doprowadzi do legalizacji "pigułki ostatniej woli"?