Diagności laboratoryjni popierają farmaceutów

Diagności w projekcie "apteka dla aptekarza" widzą analogię do własnej sytuacji. KIDL od dawna zabiega o uregulowanie rynku diagnostyki laboratoryjnej, na którym – w jej ocenie – dochodzi do podobnych patologii, jak na rynku aptecznym.

Mówimy o świadczeniach medycznych, a nie o rynku handlowym. Musimy pamiętać o tym, że jest odpowiedzialność za bezpieczeństwo pacjenta. Nie jest to sprzedaż cukierków, tylko leków, a aptekarz wie czy pacjentowi faktycznie dany lek jest potrzebny czy nie. Zawody medyczne mają odpowiedzialność medyczną i zawodową. To samo dzieje się laboratoriami diagnostycznymi. Dlatego mówimy jednym głosem z Naczelną Radą Aptekarską.

Elżbieta Puacz,prezes Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych

Czytaj więcej - kliknij tutaj.

Sto dni „apteki dla aptekarza”

Po stu dniach od wejścia w życie nowelizacji Prawa farmaceutycznego, potocznie nazywanej„apteką dla aptekarza”, pojawiło się wiele skrajnie różnych opinii o zmianach, które wprowadziła. Farmaceuci mówią o możliwości otwarcia 300-400 nowych aptek, stabilności cen leków i uspokojeniu rynku.Przeciwnicy zmian – o najbardziej przeregulowanym i restrykcyjnym modelu rynku aptecznego, o zabetonowaniu rynku aptek, spadku liczby aptek i wzroście cen leków.
Tomków: Zakład kominiarski dla kominiarza nikomu od lat nie przeszkadza

Marek Tomków dla Rzeczpospolitej podsumowuje funkcjonowanie "Apteki dla Aptekarza" i obala mity związane z obawami jakie wskazywano przed wejściem zmian prawnych w życie.
W których miastach można obecnie otworzyć aptekę?

Według analizy przeprowadzonej przez redaktorów serwisu BIQdata najwięcej, bo 30 nowych aptek może powstać w 139-tysięcznej Rudzie Śląskiej. Tuż za nią jest Warszawa (25 apteki), Zabrze, Rybnik (po 24 apteki) i  Chorzów - 21.
Zezwolenie bez lokalu to przestępstwo!

Farmaceuci buntują się przeciwko praktyce występowania o zezwolenia na prowadzenie apteki, gdy lokal w którym miałaby być ona prowadzona jeszcze nie istnieje. Według nich to działanie niezgodne z kodeksem karnym.

Suplementy diety są potrzebne!

Eksperci wskazują, że samo zdrowe odżywianie nie wystarczy. Konieczne jest przyjmowanie odpowiednich suplementów - oczywiście z pełną wiedzą jakich i w jaki sposób.