Aflofarm podpisał Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety

Celem Kodeksu jest zapewnienie rzetelności informacji przekazywanych konsumentom i wypracowanie wspólnych dla branży standardów reklamy. Idea stworzenia Kodeksu Dobrych Praktyk powstała wśród producentów i dystrybutorów suplementów.

Autoregulacja została wypracowana przez cztery organizacje branżowe – Krajową Radę Suplementów i Odżywek, Polski Związek Producentów Leków Bez Recepty, Związek Producentów i Dystrybutorów Suplementy Polska oraz Polfarmed, czyli Polską Izbę Przemysłu Farmaceutycznego i Wyrobów Medycznych. Aflofarm, który jest członkiem tej ostatniej, a także jednym z liderów na rynku farmaceutycznym w Polsce, dołączył do sygnatariuszy Kodeksu (31.01.2017r.).

Spoczywa na nas, jako na firmie, która jest liderem w segmencie OTC i największym reklamodawcą w kraju, odpowiedzialność za kształtowanie pozytywnych standardów rynkowych. Mimo że od samego początku działalności firmy naszą najważniejszą kategorią produktową są leki, to w portfolio firmy znajdują się także suplementy, dlatego podjęliśmy decyzję o przystąpieniu do Kodeksu. Chcemy, aby przekaz kierowany do naszych konsumentów był czytelny, a właściwości naszych produktów były prezentowane w sposób rzetelny i nie budzący żadnych wątpliwości.

Jacek Furman, prezes Aflofarm Farmacja Polska

Każdy z sygnatariuszy ma 6 miesięcy na wdrożenie i dostosowanie reklam do zapisów autoregulacji.
Źródło: komunikat prasowy Aflofarm kliknij tutaj.

Halitomin – bloker nieświeżego oddechu

Nieświeży oddech potrafi być kłopotliwą przypadłością, która wpływa na relacje społeczne. Może być wynikiem niewłaściwej higieny jamy ustnej albo manifestować kompletnie inną dolegliwość. Nowa kampania Halitomin upraszcza to zjawisko maksymalnie, proponując jedno rozwiązanie: tabletki do ssania. Czy faktycznie sprawdzą się jako bloker nieświeżego oddechu?
Ukarani za brak rzetelności

Jedna ze spółek farmaceutycznych musi zapłacić 10 tys. złotych kary za brak rzetelności w reklamie suplementu diety. Jak wskazuje państwowy wojewódzki inspektor sanitarny - sformułowania użyte w reklamie wprowadzają pacjenta w błąd poprzez przypisywanie produktowi właściwości zapobiegania chorobom.
Fundamic – by trening dał ci więcej

Sezon na odchudzanie można uznać za otwarty! Czas rozprawić się z zimowym tłuszczykiem, albo nawet nie sezonowym a kilkuletnim i pokazać światu swoje nowe, szczupłe ja. Kto dziś ma czas na zawracanie sobie głowy wizytą u dietetyka? Przecież każdy doskonale wie, że kilogramy wzięły się z powietrza, no może czasem dopomógł pączek do kawy. A przez nadgodziny w pracy w ogóle nie ma czasu na aktywność fizyczną. Co zatem robić? W telewizji pokazywali takie nowe tabletki i jakiś shake po treningu po którym nie chce się jeść. Zatem jest rozwiązanie!
"Brakuje nadzoru nad prawdą"

Ministerstwo Zdrowia pracuje nad regulacjami, które mogą istotnie wpłynąć na rynek reklamy leków. Jak tę kwestię widzą lekarze? Czy ich zdaniem reklama przekłada się na zachowania pacjentów, które obserwują w codziennej pracy?

NRA: ZPP i Pharmanet przyjęli strategię dezinformacji

Naczelna Rada Aptekarska wystosowała list otwarty do Parlamentarzystów w sprawie pracy nad projektem nowelizacji ustawy prawo farmaceutyczne. Całość listu publikujemy poniżej.