Farmaceuci szpitalni pytają o podwyżki wynagrodzeń

Pytają także o szereg innych działań, które NRA podczas zeszłorocznego VII Krajowego Zjazdu Aptekarzy zobowiązała się realizować.

List dotyczy rewaloryzacji wynagrodzeń, działań mających na celu określenie płacy minimalnej dla farmaceutów szpitalnych, ustalenia norm zatrudnienia oraz zakresu zadań aptek szpitalnych.

Jako szeregowy farmaceuta odprowadzający regularnie składki na samorząd aptekarski, w imieniu kolegów zatrudnionych w aptekach szpitalnych i działach farmacji szpitalnej, zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie odpowiedzi, które z ww. najważniejszych działań i podjętych na VII KZA przez Naczelną Radę Aptekarską zobowiązań zostały w ubiegłym roku podjęte i zrealizowane w części dotyczącej środowiska farmaceutów szpitalnych?

mgr farm. Dariusz SmolińskiFarmaceuta szpitalny,Członek Opolskiej Okręgowej Rady Aptekarskiej,Redaktor aptekaszpitalna.pl

Treść zapytania kliknij tutaj.

Inspekcja o suplementach. UOKiK o inspekcji

W drugim kwartale2017 roku Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę, której celem była ocena jakości handlowej suplementów diety, a szczególnie prawidłowości oznakowania w świetle obowiązujących regulacji prawnych. Jej wyniki wywołały spore zainteresowanie. Zrodziły pytania, czy takie kontrolenie powinny odbywać się częściej, regularnie i czy nie powinny być wnikliwsze. Przede wszystkim jednak wątpliwości budzi sposób karania za nieprawidłowości i wysokość nałożonych kar.
DIA nadała swojemu szefowi tytuł honorowego prezesa. NRA jest zaskoczona.

Podczas XXX Okręgowego Zjazdu Aptekarzy Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej  we Wrocławiu, delegaci przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia tytułu  „Honorowego Prezesa Okręgowej Rady Aptekarskiej Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej we Wrocławiu" i przyznali go swojemu szefowi - mgr farm. Pawłowi Łukasińskiemu.
Zatrważające wyniki kontroli

Kontrola NIK wykazała, że gospodarowanie lekami w szpitalach oraz funkcjonowanie w nich aptek i działów farmacji nie zapewnia pacjentom bezpiecznego leczenia.
Wizerunek aptekarza w reklamach internetowych

Nie zobaczycie ich w telewizji i prasie drukowanej, nie usłyszycie w radiu, ale internet wręcz pęka w szwach od reklam rozmaitych produktów, które rzekomo leczą wszelkie choroby.Na domiar złego często wykorzystuje się w nich wizerunek farmaceutów i lekarzy. Mechanizmy działania są dwa: albo podważa się wiedzę i doświadczenie tych grup zawodowych, albo wykorzystuje ich autorytet, zatrudniając przebierańców do promowania danych substancji.

Akustone, czyli spray kontra patyczki do uszu

Raz na jakiś czas w mediach pojawia się reklama, która trafia do świadomości bardzo wielu ludzi. Dany produkt z miejsca staje się hitem, jeśli nie sprzedażowym to chociażby takim, iż chcemy o nim wiedzieć więcej. Tym razem takim gorącym tematem wśród Polaków stało się czyszczenie uszu.