NRA zgadza się na okrągły stół branży aptecznej

Naczelna Rada Aptekarska odpowiedziała na zaproszenie ZPP i PharmaNET-u do dyskusji przy okrągłym stole. Taka inicjatywa według jej przedstawicieli jest potrzebna. Jednak aby nie była tylko "grą na czas" we wprowadzaniu zmian w prawie, samorząd aptekarski zaproponował wprowadzenie m.in. czasowego moratorium na otwieranie aptek.

" (...) z uwagi na dużą dynamikę zmian zachodzących w sektorze aptecznym,  uchwycenie pełnego obrazu tego rynku, wraz ze wszystkimi zachodzącymi na  nim patologiami, jest zadaniem niezwykle trudnym. Dlatego przed  przystąpieniem do rozmów proponujemy opracowanie wspólnego projektu  moratorium na otwieranie nowych aptek, które obowiązywałoby przez okres  12 miesięcy, z możliwością przedłużenia. „Zamrażając” rynek na 1 rok  jesteśmy w stanie wspólnie wypracować rozwiązania korzystne dla  wszystkich uczestników tego sektora. Projekt moratorium byłby również  formą „resetu” we wzajemnych relacjach, a także chwilą refleksji nad  przyszłym kształtem tego rynku, bez konieczności wywierania  niepotrzebnej presji czasowej na jego interesariuszy.

Aby potraktować poważnie propozycję „okrągłego stołu” jako próbę wyjścia  z trudnej dla wszystkich sytuacji, nie zaś jedynie jako grę na czas,  wnosimy o wyrażenie przez ZPP, PharmaNET, Perspektywę 2030 pełnego  poparcia dla moratorium na otwieranie nowych aptek wraz z blokadą zmian  właścicielskich w obrębie już udzielonych zezwoleń, które zapobiegnie  nieodwracalnym zmianom na rynku do czasu osiągnięcia wymaganego  kompromisu.

Przy tym NRA sugeruje, aby debata została zorganizowana i poprowadzona przez organy niezależne i aby w reprezentowaniu poszczególnych stron dyskusji zachować zasadę proporcjonalności.

W pełni doceniamy chęć zahamowania tego mechanizmu przez PharmaNET i  ZPP, dlatego już dziś przyjmujemy zaproszenie do debaty. Jednak z uwagi  na transparentność całego procesu legislacyjnego – tak mocno eksponowaną  przez obie organizacje – uważamy, że organizatorem tego spotkania  powinny być instytucje niezależne, jakimi są Ministerstwo Zdrowia oraz  Ministerstwo Finansów i Rozwoju. Natomiast udział pozostałych  interesariuszy zasiadających przy „okrągłym stole” powinien odpowiadać  zasadzie proporcjonalności, co pozwoli zachować równe szanse w dyskusji,  argumentacji i przedstawianiu stanowisk.

Czytaj więcej kliknij tutaj.

Nie chcą go, bo głosował za Apteką dla Aptekarza

Platforma Obywatelska nie poparła kandydatury Adama Abramowicza na Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw, gdyż ten opowiadał się za projektami takimi jak Apteka dla Aptekarza.
DIA nadała swojemu szefowi tytuł honorowego prezesa. NRA jest zaskoczona.

Podczas XXX Okręgowego Zjazdu Aptekarzy Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej  we Wrocławiu, delegaci przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia tytułu  „Honorowego Prezesa Okręgowej Rady Aptekarskiej Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej we Wrocławiu" i przyznali go swojemu szefowi - mgr farm. Pawłowi Łukasińskiemu.
Właścicielka apteki Galenica wydała zaskakujące oświadczenie

Od kilku dni w mediach wybrzmiewa historia Pani Elżbiety Taterczyńskiej, właścicielki Apteki Galenica, która musiała zamknąć swój biznes ze względu na koniec umowy najmu lokalu. Wszystko tuż po wejściu w życie tzw. małej nowelizacji prawa farmaceutycznego, której obostrzenia geograficzno-demograficzne ograniczają możliwości otwarcia nowej apteki. Przeciwnicy "Apteki dla Aptekarza" wykorzystali tę sytuację do kampanii skierowanej w zmiany w ustawie.
Tomków: Tak, to jest ograniczenie swobody działalności aptekarzy

W wywiadzie dla Rzeczpospolitej > #RZECZoPRAWIE Marek Tomków odpowiada na zarzuty stawiane przez przeciwników nowelizacji ustawy Prawo Farmaceutyczne.