Polacy coraz częściej wykupują ubezpieczenie zdrowotne

Liczba osób posiadających prywatne ubezpieczenie zdrowotne, zwiększyła się o 28 proc. w skali roku i wynosi obecnie 1,7 mln – wynika z raportu Polskiej Izby Ubezpieczeń za trzeci kwartał 2016 roku. Z czego wynika ten trend?

Najczęściej posiadanymi ubezpieczeniami (ponad 1,4 mln) są polisy  grupowe, zazwyczaj kupowane przez pracodawców lub przez samych  pracowników. Do PIU poprzez serwis www.polisynazdrowie.pl, coraz  częściej wpływają też pytania od potencjalnych klientów o ubezpieczenia  zdrowotne, zawierające świadczenia szpitalne. Rośnie również  zainteresowanie polisami lekowymi, które uniezależniają wydatki na leki  od zmian związanych z ich refundacją - czytamy na portalu rp.pl.

Co jest powodem takiego wzrostu zainteresowania? Eksperci wskazują 3 główne:
- problemy z dostępnością świadczeń zdrowotnych,
- rosnące zainteresowanie rozwiązaniami grupowymi wśród firm z sektora MSP,
- wzrost wynagrodzeń pozwala na wykupienie polisy większej liczbie osób.

Rosnące kolejki do specjalistów i niepewność związana ze zmianami  w ochronie zdrowia powodują większe zainteresowanie prywatnymi  ubezpieczeniami. Mimo wzrostu przypisu składki ubezpieczenia zdrowotne  są ciągle niszą na polskim rynku i bez podjęcia działań ustawodawczych  nią pozostaną. Ubezpieczenia te zawsze są pochodną tego, jak wygląda  system ochrony zdrowia i jak on funkcjonuje. Pogarsza się dostępność do  specjalistów i świadczeń opieki zdrowotnej i może się okazać, że coraz  większa część społeczeństwa zdecyduje się płacić nie za poszczególne  usługi, ale za ubezpieczenie zdrowotne.

Dorota M. Fal, doradca zarządu PIU ds. ubezpieczeń zdrowotnych

Źródło: Rzeczpospolita

Karnet na siłownię czy dofinansowanie do leków? Ubezpieczenie lekowe coraz popularniejsze.

Choć prym wiodą inne formy uznania pracownika to zwrot kosztów zakupu leków zyskuje w Polsce uznanie
Reklama latem - jak to wygląda w farmacji?

Instytut  Monitorowania Mediów zbadał wydatki reklamowe w lipcu 2018 roku w wybranych branżach: farmaceutycznej, handlowej, finansowej, telekomunikacyjnej i motoryzacyjnej. Branża handlowa utrzymuje się na pierwszym miejscu z niezmienionym wynikiem, natomiast dogoniła ją branża farmaceutyczna. Wszystkie branże odnotowały spadek  wydatków.
Zmiana na stanowisku p.o. dyrektora departamentu nadzoru w GIF

Barbara Walenciuk została odsunięta z pełnienia funkcji dyrektora departamentu nadzoru w Głównym Inspektoracie Farmaceutycznym.
Liderzy Ochrony Zdrowia

W tym roku odbędzie się szósta edycja Liderów Ochrony Zdrowia. Projekt ten realizowany jest przez Fundację im. Lesława A. Pagi. Skierowany jest on do studentów i absolwentów kierunków takich jak: zarządzanie, ekonomia, finanse, prawo, farmacja, biotechnologia, zdrowie publiczne, czy innych kierunków związanych z sektorem ochrony zdrowia. Projekt ma na celu kształcenie najlepszej, otwartej na zmiany kadry managerskiej, która będzie zarządzać służbą zdrowia i placówkami medycznymi.