Amerykańscy pacjenci walczą z koncernami farmaceutycznymi

David Mitchell - pacjent chory na szpiczaka mnogiego, wspólnie z chorującą na raka piersi żoną założyli organizację "Pacjenci na Rzecz Dostępu do Leków" (PFDA). Jej celem jest aktywne działanie na rzecz niższych cen leków.

Ogromnego wsparcia nowej organizacji udzieliło natomiast małżeństwo  miliarderów Laura i John Arnold. Przekazali na początek 500 000 dolarów.  John Arnold jest znanym aktywistą działającym na rzecz niższych cen  leków.

Założyciele organizacji PFDA podkreślają, że ich celem jest walka z lobby  farmaceutycznym i integrowanie „amerykanów, którzy walczą o niższe ceny  leków”. PFDA ma wspierać rząd w negocjacjach cen leków, szybszym  udostępnianiu leków generycznych oraz dbać o transparentność i decyzje,  które będą oparte na faktycznej wartości leków.

Innowacyjne leki, które ratują życie nie powinny prowadzić do bankructwa i  ruiny życia ludzi, którzy walczą o swoje zdrowie. Niższe ceny wcale nie muszą oznaczać mniejszych nakładów na badania i  rozwój, bo to forma wymuszenia.

David Mitchell

Kto w aptece poza kolejką?

Mecenas Sylwester Majewski - radca prawny warszawskiej OIA wskazuje kto ma prawo do świadczeń w aptece poza kolejnością.