Kolejna część dyskusji nad AdA przed nami

Zbliża się termin II czytania nowelizacji Prawa farmaceutycznego. Na najbliższym posiedzeniu Sejmu - 5 kwietnia poseł PiS Michał Cieślak będzie prezentował sprawozdanie z prac Komisji. Teraz czas na ruch klubów i zgłaszanie ich poprawek.

Jeśli kluby parlamentarne zgłoszą takie poprawki zostaną, projekt trafi trzeci raz do komisji, a następnie z rekomendacją Komisji na trzecie czytanie do Sejmu.  Głosowanie rozstrzygnie czy poprawki klubowe zostaną przyjęte.

Apteka nie jest już tylko dla aptekarza, ale były jeszcze kwestie kryteriów geograficznych i demograficznych. Znaczącą część dyskusji poświęcono też kwestii obowiązywania obecnych przepisów w stosunku do podmiotów już funkcjonujących na rynku oraz tych, które podjęły działania związane z otwieraniem nowych aptek przed uchwaleniem noweli.

Liczy się pacjent

(...) odnoszę wrażenie, że wciąż wszyscy w tej dyskusji zapominają o pacjentach, czyli najważniejszym uczestniku tego rynku. Istotne wydaje się zagwarantowanie wszystkim, którzy podjęli starania związane z prowadzeniem apteki przed wejściem w życie nowelizacji, aby dokończyli procedurę w oparciu o obowiązujące przepisy.

Sto dni „apteki dla aptekarza”

Po stu dniach od wejścia w życie nowelizacji Prawa farmaceutycznego, potocznie nazywanej„apteką dla aptekarza”, pojawiło się wiele skrajnie różnych opinii o zmianach, które wprowadziła. Farmaceuci mówią o możliwości otwarcia 300-400 nowych aptek, stabilności cen leków i uspokojeniu rynku.Przeciwnicy zmian – o najbardziej przeregulowanym i restrykcyjnym modelu rynku aptecznego, o zabetonowaniu rynku aptek, spadku liczby aptek i wzroście cen leków.
Tomków: Zakład kominiarski dla kominiarza nikomu od lat nie przeszkadza

Marek Tomków dla Rzeczpospolitej podsumowuje funkcjonowanie "Apteki dla Aptekarza" i obala mity związane z obawami jakie wskazywano przed wejściem zmian prawnych w życie.
W których miastach można obecnie otworzyć aptekę?

Według analizy przeprowadzonej przez redaktorów serwisu BIQdata najwięcej, bo 30 nowych aptek może powstać w 139-tysięcznej Rudzie Śląskiej. Tuż za nią jest Warszawa (25 apteki), Zabrze, Rybnik (po 24 apteki) i  Chorzów - 21.
Zezwolenie bez lokalu to przestępstwo!

Farmaceuci buntują się przeciwko praktyce występowania o zezwolenia na prowadzenie apteki, gdy lokal w którym miałaby być ona prowadzona jeszcze nie istnieje. Według nich to działanie niezgodne z kodeksem karnym.

Farmaceuta nie może odmówić wydania środków antykoncepcyjnych

Mimo decyzji inspektorów farmaceutycznych wielu aptekarzy wciąż odmawia pacjentom sprzedaży środków antykoncepcyjnych (w tym także prezerwatyw). Eksperci jasno wskazują - to nielegalna praktyka.