Kolejna część dyskusji nad AdA przed nami

Zbliża się termin II czytania nowelizacji Prawa farmaceutycznego. Na najbliższym posiedzeniu Sejmu - 5 kwietnia poseł PiS Michał Cieślak będzie prezentował sprawozdanie z prac Komisji. Teraz czas na ruch klubów i zgłaszanie ich poprawek.

Jeśli kluby parlamentarne zgłoszą takie poprawki zostaną, projekt trafi trzeci raz do komisji, a następnie z rekomendacją Komisji na trzecie czytanie do Sejmu.  Głosowanie rozstrzygnie czy poprawki klubowe zostaną przyjęte.

Apteka nie jest już tylko dla aptekarza, ale były jeszcze kwestie kryteriów geograficznych i demograficznych. Znaczącą część dyskusji poświęcono też kwestii obowiązywania obecnych przepisów w stosunku do podmiotów już funkcjonujących na rynku oraz tych, które podjęły działania związane z otwieraniem nowych aptek przed uchwaleniem noweli.

Liczy się pacjent

(...) odnoszę wrażenie, że wciąż wszyscy w tej dyskusji zapominają o pacjentach, czyli najważniejszym uczestniku tego rynku. Istotne wydaje się zagwarantowanie wszystkim, którzy podjęli starania związane z prowadzeniem apteki przed wejściem w życie nowelizacji, aby dokończyli procedurę w oparciu o obowiązujące przepisy.

Farmaceuta nie może odmówić wydania środków antykoncepcyjnych

Mimo decyzji inspektorów farmaceutycznych wielu aptekarzy wciąż odmawia pacjentom sprzedaży środków antykoncepcyjnych (w tym także prezerwatyw). Eksperci jasno wskazują - to nielegalna praktyka.