"Farmaceuci muszą wziąć większą odpowiedzialność za opiekę nad pacjentem"

Władysław Kosiniak–Kamysz, prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego w Sygnałach Dnia w radiowej Jedynce o konsekwencjach poselskiego projektu nowelizacji ustawy Prawo farmaceutyczne.

Jeżeli  apteka jest prowadzona przez farmaceutę, jest ta ilość, ograniczona  ilość aptek, którą posiada, jeżeli ma to charakter rodzinny, firmy  rodzinnej, nam jest blisko do firm rodzinnych i je chcemy wspierać, to  uważaliśmy, że to rozwiązanie jest lepsze, nie ograniczy moim zdaniem,  bo wszystkie te apteki, które są dzisiaj i jest ich bardzo dużo,  zostają, nowe będą mogły przejąć część właśnie opieki nad pacjentem w  inny sposób. Nie podzielam tych obaw, że to zablokuje kompletnie rynek,  otwarcie się nowych aptek, że to będzie wzrost cen w aptekach leków dla  pacjentów. Nie podzielam tych obaw. Mam poczucie, że troszkę etos zawodu  farmaceuty zostanie przywrócony. Kiedyś, jeżeli jeszcze było to  przygotowywanie leków recepturowych, no to była ta magia, można  powiedzieć. Ona się dzisiaj zakończyła, choć jest... wciąż w  dermatologii szczególnie są obecne leki recepturowe, ale potrzebne jest  wzięcie większej odpowiedzialności. Dzisiaj daliśmy narzędzia jako  parlament farmaceutom, ale muszą wziąć większą odpowiedzialność za  opiekę nad pacjentem.

Władysław Kosiniak–Kamysz, prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego

Źródło: Polskie Radiokliknij tutaj.

Ochrona przed wzrostem cen leków

Sejm przyjął poselski projekt nowelizacji prawa farmaceutycznego, a w mediach momentalnie zawrzało. Część publikowanych artykułów wskazuje, że "AdA" wiąże się bezpośrednio z podwyżką cen leków dla pacjentów. Ministerstwo Zdrowia oficjalnie odpowiedziało na te zarzuty.