Tomków: Straszenie drożyzną nie ma żadnych podstaw

Projekt nowelizacji ustawy Prawo farmaceutyczne tzw. "Apteka dla Aptekarza" czeka na podpis Prezydenta. Tymczasem w mediach nie cichną wypowiedzi na temat konsekwencji jej wejścia w życie.

Nadal na osiedlu pozostanie np. 15 konkurujących ze sobą aptek, które będą walczyć cenami. Straszenie drożyzną nie ma więc żadnych podstaw.

Marek Tomków- wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej

Polskie prawodawstwo nie idzie tak daleko jak na Węgrzech, gdzie nakazano sprzedaż sieci indywidualnym aptekarzom. U nas nie ma o tym mowy. nadal na osiedlu pozostanie np. 15 konkurujących ze sobą aptek, które będą walczyć cenami. Straszenie drożyną nie ma żadnych podstaw.

Marek Tomków- wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej

Podobne regulacje, jak wprowadzane w Polsce, obejmują 70 proc. aptek w krajach europejskich, w tym tych największych, jak Niemcy, Francja (gdzie aptekarz może mieć tylko jedną aptekę), Włochy, Hiszpania, Portugalia. Co więcej w 2009 roku KE wystąpiła przeciw rządom pięciu krajów kwestionując zasadę prowadzenia aptek wyłącznie przez farmaceutów. Sprawa znalazła finał przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości, który uznał, że rozwiązanie to jest jak najbardziej korzystne dla pacjentów. Nawet w tak liberalnym kraju jak USA są stany, gdzie obowiązują ograniczenia w otwieraniu nowych aptek. I tu ciekawostka - Donald Trump, skrajnie wolnościowy biznesmen, zarzucał Barackowi Obamie, że oddał rynek leków kilku sieciom, przez co ceny poszły w górę.

Marek Tomków- wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej

Źródło: Dziennik Bałtycki - kliknij tutaj.

Właścicielka apteki Galenica wydała zaskakujące oświadczenie

Od kilku dni w mediach wybrzmiewa historia Pani Elżbiety Taterczyńskiej, właścicielki Apteki Galenica, która musiała zamknąć swój biznes ze względu na koniec umowy najmu lokalu. Wszystko tuż po wejściu w życie tzw. małej nowelizacji prawa farmaceutycznego, której obostrzenia geograficzno-demograficzne ograniczają możliwości otwarcia nowej apteki. Przeciwnicy "Apteki dla Aptekarza" wykorzystali tę sytuację do kampanii skierowanej w zmiany w ustawie.
Sto dni „apteki dla aptekarza”

Po stu dniach od wejścia w życie nowelizacji Prawa farmaceutycznego, potocznie nazywanej„apteką dla aptekarza”, pojawiło się wiele skrajnie różnych opinii o zmianach, które wprowadziła. Farmaceuci mówią o możliwości otwarcia 300-400 nowych aptek, stabilności cen leków i uspokojeniu rynku.Przeciwnicy zmian – o najbardziej przeregulowanym i restrykcyjnym modelu rynku aptecznego, o zabetonowaniu rynku aptek, spadku liczby aptek i wzroście cen leków.
Tomków: Zakład kominiarski dla kominiarza nikomu od lat nie przeszkadza

Marek Tomków dla Rzeczpospolitej podsumowuje funkcjonowanie "Apteki dla Aptekarza" i obala mity związane z obawami jakie wskazywano przed wejściem zmian prawnych w życie.
W których miastach można obecnie otworzyć aptekę?

Według analizy przeprowadzonej przez redaktorów serwisu BIQdata najwięcej, bo 30 nowych aptek może powstać w 139-tysięcznej Rudzie Śląskiej. Tuż za nią jest Warszawa (25 apteki), Zabrze, Rybnik (po 24 apteki) i  Chorzów - 21.

Ile kosztują najdroższe leki na świecie?

Reinsurance Group of America przygotowała ranking najdroższych leków na świecie. W większości przypadków są to leki na choroby rzadkie. Niestety, często ich ceny są nieproporcjonalnie wysokie względem kosztów produkcji.