Ile kosztują najdroższe leki na świecie?

Reinsurance Group of America przygotowała ranking najdroższych leków na świecie. W większości przypadków są to leki na choroby rzadkie. Niestety, często ich ceny są nieproporcjonalnie wysokie względem kosztów produkcji.

Najdroższa piątka

1.       Glybera, 1,21 miliona dolarów rocznie
Terapia genowa stosowana w przypadku niedoboru lipazy lipoproteinowej.

2.       Ravicti, 793,632 tys. dolarów

Lek na zaburzenia cyklu moczowego.

3.       Lumizyme, 624,400 tys. dolarów
Terapia stosowna w leczeniu choroby Pompego.

4.       Carbaglu, 585,408 tys. dolarów
Doustne leczenie hipamonemii u pacjentów z niedoborem NAGS.

5.       Actimmune, 572,292 tys. dolarów
Leczenie złośliwych przypadków osteoporozy i przewlekłych ziarniaków.
Sprawdź kolejną piątkę kliknij tutaj.
Źródło: politykazdrowotna.com kliknij tutaj.

Leki na receptę dostarczy Ci taksówkarz

iTaxi ogłosiło nową usługę - zakup i dostarczenie leków na receptę pod same drzwi. Ogłoszenie usługi zbiegło się z dyskusjami nad sprzedażą wysyłkową leków rX do osób niepełnosprawnych.
Kto dostarczy lek dla 800 tysięcy chorych na nadciśnienie? GIF wstrzymuje obrót 40 lekami kilkunastu firm

Brak dostępności do wstrzymanych leków zawierających Valsartan to problem dla pacjentów, a co za tym idzie także dla farmaceutów. Jednak lek nie zniknął z rynku całkowicie. Jedną z niewielu firm, w której produkowany valsartan jest bezpieczny (pochodzi spoza Chin) jest Synoptis Pharma. Substancja czynna wykorzystywana przez tę firmą produkowana jest u producenta posiadającego pełny proces produkcyjny - w tym produkcję API. Producent ten przeszedł już wiele audytów GMP w tym z EU.
GIF wstrzymuje obrót lekami na nadciśnienie. Produkcja mogła być zanieczyszczona

GIF wstrzymał 28 czerwca obrót 40 lekami kilkunastu firm z powodu potencjalnego zanieczyszczenia substancji czynnej, która pochodziła z Chin.
Firma przedstawiła fałszywy certyfikat CE

URPL wydał decyzję zakazującą dopuszczenie do obrotu plastrów rozgrzewających firmy Seyitler Kimya Sanayi A.S. jako wyrobu medycznego oznakowanego znakiem CE.