Pozycji nie buduje się na niskich cenach

Tak twierdzi jedna z farmaceutek, właścicielka apteki w Warszawie. O tym jak buduje przewagę konkurencyjną i co sądzi o planowanych zmianach w prawie farmaceutycznym opowiadała Gazecie Wyborczej.

Państwo ma prawo do regulowania rynku

Rynek aptek nie jest wolnym rynkiem, ale podlega wielu ograniczeniom. Po pierwsze, rynek farmaceutyczny jest koncesjonowany - na otwarcie apteki trzeba uzyskać zgodę inspektora farmaceutycznego, a kierownikiem może być tylko osoba po studiach farmaceutycznych.
Po drugie, jest to rynek, w którym 39% wartości sprzedaży generują leki refundowane, czyli takie, za które płaci państwo. I państwo ma prawo decydować o tym, jak wydawane są te pieniądze.

Danuta Kowal, właścicielka i kierowniczka małej apteki przy Domaniewskiej w Warszawie

Cena nie jest najważniejsza

Gdy jestem właścicielem jednej apteki, to tak będę prowadziła biznes, by nie tracić klientów - inaczej stracę źródło utrzymania.
Ja muszę decydować - nie mogę polecić byle czego, bo stracę klienta. Lek musi być nie tylko tani, ale też skuteczny. Gdy pacjent do mnie nie wróci, to mojej firmy nie ma. Nikt nie mówi, że wszyscy są aniołami. Chodzi generalnie o zasadę, że właściciel farmaceuta ryzykuje własnym nazwiskiem, reputacją i biznesem.

Trzeba znaleźć przewagę

Nie buduję swojej pozycji na niskich cenach, bo i tak będę skazana na porażkę w konkurencji z aptekami sieciowymi. Staram się mieć specjalistyczny asortyment. Ktoś robi zakupy w delikatesach, ktoś na bazarze. Nie wszyscy chcą niskich cen.

Źródło: Gazeta Wyborcza, 26/04/2017

NIA skierowała list do Prezydenta RP

Prezes Elżbieta Piotrowska-Rutkowska prosi w nim o poparcie nowelizacji prawa Farmaceutycznego, która oczekuje na jego podpis. To ostatni etap procedowania ustawy zanim wejdzie ona w życie.