Będzie protest techników farmaceutycznych?

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek oraz Związek Zawodowy Techników Farmaceutycznych szykują protest planowany na 10 maja pod Ministerstwem Zdrowia.

Technicy na stronie swojego wydarzenia na Facebooku wskazują 3 powody, które negatywnie wpływają na ich zawodową pozycję i dalszą możliwość pracy w zawodzie i które są powodem protestu:

"1.  Najpierw Apteka dla Aptekarza, 2. następnie ograniczenie zawodowych  uprawnień a na końcu 3.zakończenie kształcenia w zawodzie technik  farmaceutyczny."

Mamy dość takiego traktowania - my technicy farm.  ciężko pracujemy ,  płacimy podatki i niestety odpowiadamy za swoją prace tak samo jak mgr  farmacji ! Nie mamy żadnych przywilejów i cały czas jesteśmy  dyskryminowani !

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek - IGWPAiA w wydarzeniu na Facebooku

Wydarzenie na Facebooku kliknij tutaj.

Technicy oburzeni stanowiskiem MZ

20 czerwca przedstawiciele Izby Gospodarczej Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek spotkali się w Ministerstwie Zdrowia z Ministrem Markiem Tombarkiewiczem oraz Dyrektorami departamentów szkolnictwa oraz polityki lekowej. Jednym z głównych tematów dyskusji było dalsze kształcenie techników farmaceutycznych. Niestety - wszystko wskazuje na to, że plany Ministerstwa nie zbiegają się z oczekiwaniami środowiska techników.
"Apteka bez technika to kiepska polityka". Zakończył się protest techników farmaceutycznych

Dziś rano przed Ministerstwem Zdrowia strajkowało kilkudziesięciu techników farmaceutycznych. Ich celem jest zachowanie dotychczasowych uprawnień, możliwość prowadzenia apteki (rozszerzenie AdA) oraz dalszego kształcenia w zawodzie. Po rozmowie z wiceministrem Tombarkiewiczem resort wycofał się z części decyzji.
Protesty nie są rozwiązaniem

Na dziś - 10 maja technicy farmaceutyczni zaplanowali protest. Przebiegać on ma pod hasłem 3x NIE. Środowisko techników farmaceutycznych wyraża w ten sposób swój sprzeciw wobec "Apteki dla Aptekarza", wygaszenia kształcenia w zawodzie technik farmaceuta oraz ograniczenia uprawnień zawodowych techników.  NIA odniosła się do tej sytuacji w oficjalnym komunikacie.
"Rezygnacja z kształcenia techników farmaceutycznych jest bezzasadna"

Tak uważa Konfederacja Lewiatan dodając, że decyzja ta może negatywnie wpłynąć na bezpieczeństwo lekowe pacjentów i funkcjonowanie przemysłu farmaceutycznego.

Ukarani za brak rzetelności

Jedna ze spółek farmaceutycznych musi zapłacić 10 tys. złotych kary za brak rzetelności w reklamie suplementu diety. Jak wskazuje państwowy wojewódzki inspektor sanitarny - sformułowania użyte w reklamie wprowadzają pacjenta w błąd poprzez przypisywanie produktowi właściwości zapobiegania chorobom.