Polacy nie obawiają się ograniczeń geograficznych

Właściciel - farmaceuta gwarantem etyki

Trzeba pamiętać, że to właściciel firmy, zwłaszcza tak małej jak apteka, podejmuje decyzję ostateczną. Klasycznym przykładem jest prowadzenie podwójnej księgowości i odwróconego łańcucha dostaw, czyli wywozu leków ratujących życie na dużą skalę w taki sposób, by personel apteki nie miał o tym pojęcia, a inspekcja farmaceutyczna nie mogła tego skontrolować – bo proceder odbywał się poza lokalem apteki. Prowadzący aptekę niebędący farmaceutami nie podlegają żadnej odpowiedzialności zawodowej. Co więcej, w dyskusjach z farmaceutami często podkreślają, że kodeks etyki zawodowej ich nie obowiązuje. Niestety, mają rację.

Marek Tomków - wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej

Wzrost cen leków to bzdura

Te same organizacje, które dziś straszą wzrostem cen, niekonstytucyjnością czy naruszeniem swobody działalności gospodarczej, sześć lat temu straszyły tym samym przed wprowadzeniem ustawy refundacyjnej. Słyszeliśmy, że projekt jest niekonstytucyjny, rynek farmaceutyczny się załamie, będzie trudno zdobyć leki, które staną się drogie. Dzisiaj widzimy, że w ciągu tych kilku lat nie tylko nikt nie podważył zasad samej ustawy, ale budżet oszczędził ponad 4 mld zł, ceny leków negocjowane przez ministra są najniższe w Europie i Grupa Wyszehradzka chciałaby negocjować według naszych zasad, a na stworzonej ustawie zbudowano program 75 plus, z którego korzysta dwa miliony polskich chorych i który właśnie został rozbudowany o kilkaset kolejnych leków.

Marek Tomków - wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej

Polacy nie boją się ograniczeń demograficznych

Jak pokazały wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, obawy takie wyraziło ok. 60 proc. badanych, z czego największą grupę stanowili ludzie młodzi – koło trzydziestki, czyli tacy, którzy kupują w aptekach najmniej, za to czytają najwięcej komunikatów w internecie. Kompletnie nie podzielili tego zdania ludzie starsi i przewlekle chorzy. Niestety, nie opublikowano całości badania. A szkoda, bo nawet fragmentarycznie przedstawione wnioski pokazały, że mimo straszenia brakiem dostępności do apteki, ponad 60 proc. Polaków nie obawia się ograniczeń geograficznych przedstawionych przez ustawę, a ponad połowa nie ma nic przeciwko ograniczeniom demograficznym.

Nie chcą go, bo głosował za Apteką dla Aptekarza

Platforma Obywatelska nie poparła kandydatury Adama Abramowicza na Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw, gdyż ten opowiadał się za projektami takimi jak Apteka dla Aptekarza.
DIA nadała swojemu szefowi tytuł honorowego prezesa. NRA jest zaskoczona.

Podczas XXX Okręgowego Zjazdu Aptekarzy Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej  we Wrocławiu, delegaci przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia tytułu  „Honorowego Prezesa Okręgowej Rady Aptekarskiej Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej we Wrocławiu" i przyznali go swojemu szefowi - mgr farm. Pawłowi Łukasińskiemu.
Właścicielka apteki Galenica wydała zaskakujące oświadczenie

Od kilku dni w mediach wybrzmiewa historia Pani Elżbiety Taterczyńskiej, właścicielki Apteki Galenica, która musiała zamknąć swój biznes ze względu na koniec umowy najmu lokalu. Wszystko tuż po wejściu w życie tzw. małej nowelizacji prawa farmaceutycznego, której obostrzenia geograficzno-demograficzne ograniczają możliwości otwarcia nowej apteki. Przeciwnicy "Apteki dla Aptekarza" wykorzystali tę sytuację do kampanii skierowanej w zmiany w ustawie.
Tomków: Tak, to jest ograniczenie swobody działalności aptekarzy

W wywiadzie dla Rzeczpospolitej > #RZECZoPRAWIE Marek Tomków odpowiada na zarzuty stawiane przez przeciwników nowelizacji ustawy Prawo Farmaceutyczne.