"Apteka bez technika to kiepska polityka". Zakończył się protest techników farmaceutycznych

Dziś rano przed Ministerstwem Zdrowia strajkowało kilkudziesięciu techników farmaceutycznych. Ich celem jest zachowanie dotychczasowych uprawnień, możliwość prowadzenia apteki (rozszerzenie AdA) oraz dalszego kształcenia w zawodzie. Po rozmowie z wiceministrem Tombarkiewiczem resort wycofał się z części decyzji.

W białych fartuchach skandowali pod Ministerstwem Zdrowia: "Nie traktujcie technika jak miernego pracownika" / "Apteka bez technika jak cuda bez magika" / "Każdy technik, mogę przysiąc, chce Ci wydać Lioton1000" / "Nie damy się z technika zmienić w pomocnika" / "Gdy techników na zabraknie, ceny leków wzrosną strasznie". Ich prośby zostały wysłuchane przez władze ministerstwa. W wyniku spotkania uzyskali oni obietnicę ponownej rozmowy po zapoznaniu się przez wiceministra z postulatami jakie podnoszą technicy farmaceutyczni.

Ministerstwo obiecało, że wycofa się ze zmian do art. 91 Prawa  farmaceutycznego. Co do pozostałych kwestii - będzie z jeszcze z nami  rozmawiało.

Marzena Napieracz-Lubomska z Izby Gospodarczej Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek

Transmisja video ze strajkukliknij tutaj.

Technicy oburzeni stanowiskiem MZ

20 czerwca przedstawiciele Izby Gospodarczej Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek spotkali się w Ministerstwie Zdrowia z Ministrem Markiem Tombarkiewiczem oraz Dyrektorami departamentów szkolnictwa oraz polityki lekowej. Jednym z głównych tematów dyskusji było dalsze kształcenie techników farmaceutycznych. Niestety - wszystko wskazuje na to, że plany Ministerstwa nie zbiegają się z oczekiwaniami środowiska techników.
Protesty nie są rozwiązaniem

Na dziś - 10 maja technicy farmaceutyczni zaplanowali protest. Przebiegać on ma pod hasłem 3x NIE. Środowisko techników farmaceutycznych wyraża w ten sposób swój sprzeciw wobec "Apteki dla Aptekarza", wygaszenia kształcenia w zawodzie technik farmaceuta oraz ograniczenia uprawnień zawodowych techników.  NIA odniosła się do tej sytuacji w oficjalnym komunikacie.
Będzie protest techników farmaceutycznych?

Izba Gospodarcza Właścicieli Punktów Aptecznych i Aptek oraz Związek Zawodowy Techników Farmaceutycznych szykują protest planowany na 10 maja pod Ministerstwem Zdrowia.
"Rezygnacja z kształcenia techników farmaceutycznych jest bezzasadna"

Tak uważa Konfederacja Lewiatan dodając, że decyzja ta może negatywnie wpłynąć na bezpieczeństwo lekowe pacjentów i funkcjonowanie przemysłu farmaceutycznego.

Napad na wrocławską aptekę

Przedwczoraj po południu w okolicy skrzyżowania ulic Legnickiej i Małopanewskiej zamaskowani napastnicy sterroryzowali dwie pracownice apteki.