"Wierzyć, że homeopatia działa... to jak wierzyć w magię"

Rząd USA wymaga, aby producenci leków homeopatycznych przedstawiali dowody potwierdzające skuteczność działania swoich preparatów. Jeśli tego nie uczynią, muszą na opakowaniu zaznaczyć, iż "nie ma dowodów na to iż produkt działa".

Takie posunięcie Federalnej Komisji Handlu wynika ze skali w jakiej funkcjonuje rynek leków homeopatycznych. Szacuje się, że tylko w 2007 roku Amerykanie wydali ponad 3 mld dolarów na tego rodzaju produkty.

Wiele produktów homeopatycznych jest jednak rozcieńczona tak bardzo, że  nie zawierają wykrywalnych poziomów substancji wyjściowej. Generalnie,  leki homeopatyczne nie są oparte na nowoczesnych metodach naukowych i  nie są akceptowane przez współczesnych ekspertów medycznych, ale mimo  tego homeopatia ma wielu zwolenników.

Stanowisko Federalnej Komisji Handlu

Wierzyć, że homeopatia działa... to jak wierzyć w magię.

Timothy Caulfield, ekspert polityki zdrowotnej w USA

Źródło: finanse.wp.pl - kliknij tutaj.

Nie ma związku między lekami na potencję a czerniakiem

3 lata temu amerykańska Agencji Żywności i Leków FDA zainteresowała się raportem, który wykazywał związek między zażywaniem środków na potencję a ryzykiem czerniaka. Powstała więc szeroka analiza badaczy  z NYU Langone Medical Center, która tezę tę obala.