Produkty „na potencję” z coraz większą potencją

Rynek sildenafilu OTC rozwija się błyskawicznie. Tylko w styczniu br. sprzedano ponad 130 tys. opakowań za 3,5 mln zł.

Z danych PEX Pharma- Sequence* (dawniej PharmaExpert) wynika, że w drugiej połowie 2015 roku wartość rynku afrodyzjaków (zdefiniowanego tutaj jako suma dwóch segmentów:
leków na receptę, leków OTC i suplementów) w cenach detalicznych sprzedaży do pacjentów/konsumentów przekroczyła 66 mln zł, sprzedano prawie 1,7 mln opakowań. W tym ponad 28 mln zł stanowiły leki na receptę, prawie 20 mln zł leki OTC i niemal 18 mln zł suplementy.

Z RX NA OTC

Minął tylko rok. W drugiej połowie 2016 roku wartość rynku afrodyzjaków przekroczyła 70 mln zł, kupiono ponad 2 mln opakowań. W tym leków na receptę sprzedano 27,6 mln zł (niewiele mniej niż w drugiej połowie 2016 roku), leków OTC za ponad 29 mln zł (o 9 mln zł więcej) zaś suplementów za 12 mln zł (o 6 mln zł mniej). Skąd te zmiany? W drugiej połowie 2016 roku na rynek wprowadzony został sildenafi l bez recepty. Mimo dostępności sildenafi lu bez recepty sprzedaż leków z tą substancją czynną nie spadła pomiędzy badanymi półroczami (ok. 20 mln w każdym półroczu), a ilość sprzedanych opakowań znacząco wzrosła (z 770 do 870 tys.). Zatem dostępność sildenafi lu OTC nie wpłynęła na ograniczenie wielkości sprzedaży sildenafi lu Rx, wręcz mogła być powodem rozwoju tego rynku. Być może kosztem suplementów, bowiem w tym segmencie ilość sprzedanych opakowań spadła w drugim półroczu 2016 roku w porównaniu z drugim półroczem 2015 roku z ponad 410 tys. sprzedanych opakowań do niewiele ponad 260 tys.

OLBRZYMI WZROST SPRZEDAŻY

Dynamicznie rośnie sprzedaż sildenafi lu OTC. Jej wartość w drugim półroczu 2016 roku, czyli drugim po wprowadzeniu tego leku bez recepty na rynek, osiągnęła poziom ponad 15 mln zł i 520 tys. sprzedanych opakowań. A rynek sildenafi lu OTC rozwija się błyskawicznie. Tylko w styczniu sprzedano ponad 130 tys. opakowań za 3,5 mln zł. Prognozując pierwsze półrocze 2017 roku jako proste pomnożenie tych wyników przez 6 miesięcy otrzymamy 19 mln zł (wzrost do poprzedniego o 4 mln zł) i 780 tys. opakowań (o 160 tys. więcej). A najprawdopodobniej sprzedaż w kolejnych miesiącach może być wyższa niż w styczniu.

DUŻE ZMIANY W SEGMENCIE

W przeszłości można było zaobserwować wiele zmian statusu leków na receptę na OTC. Tylko w niektórych wypadkach ten proces spowodował tak duże zmiany w adekwatnym segmencie rynku. W przypadku sildenafilu tzw. „switch Rx na OTC” ma charakter spektakularny mający przemożny wpływ na strukturę i wielkość segmentu afrodyzjaków na rynku.
* Źródło: dane z reprezentatywnego panelu 5500 aptek indywidualnych i sieciowych PEX PharmaSequence (dawniej PharmaExpert i Sequence).

Positivum – oszczędź sobie nerwów

Praca z drugim człowiekiem nie zawsze jest prosta. Bywa, że klient w sklepie albo pacjent w aptece przelewa swoją życiową frustrację na Bogu ducha winnego człowieka, który po prostu wykonuje co do niego należy. Są zawody bardziej narażone na takie „atrakcje” i takie, gdzie 8 godzin mija w spokoju. Tylko, czy dobrym sposobem na rozładowanie napięcia i zdenerwowania jakie może wywołać ta druga osoba jest sięganie po środki uspokajające?
Suplement z reklamy

NIK nie ma wątpliwości, że na dynamiczny rozwój rynku suplementów diety ogromny wpływ ma reklama. KRRiT w swym raporcie alarmowała, że od 1997do 2015 roku liczba reklam z sektora produktów zdrowotnych i leków, w tym suplementów diety, wzrosła blisko dwudziestokrotnie, podczas gdy ogólna liczba reklam jedynie trzykrotnie.
Suplementy. Raport na temat raportu

Informacje zawarte w tym raporcie przeciętny Polak czytał zapewne ze zdumieniem, a nawet z niedowierzaniem. Także dla osób mających już jakąś wiedzę na temat suplementów diety upubliczniony niedawno raport Najwyższej Izby Kontroli był zaskoczeniem. Co innego bowiem ograniczona wiara w skuteczność stosowanych suplementów, choć producenci – licząc na niewiedzę konsumentów – często zapewniają, że zażywając je, można wyleczyć szereg chorób, co innego,gdy okazuje się, że suplementy bywają zafałszowane, zawierają bakterie chorobotwórcze,substancje zakazane z listy psychoaktywnych czy stymulanty podobne strukturalnie do amfetaminy, czyli działające jak narkotyk...
„Cudowne” suplementy, czyli bajki dla naiwnych

100 proc. pewności lub zwrot pieniędzy - obwieszcza się obowiązkowo w każdej reklamie. Jednak czy ktoś odzyskał pieniądze zainwestowane w „cudowne” tabletki z internetu? Nic o tym nie wiadomo.

Rynek farmaceutyczny w kwietniu

Rynek farmaceutyczny w kwietniu zanotował sprzedaż na poziomie  2699 mln PLN. Wartość sprzedaży rynku wobec kwietnia 2016r. wzrosła o 32 mln PLN (+1,2%). Natomiast wobec marca bieżącego roku sprzedaż zmniejszyła się o 27 5mln PLN.