Oświadczenie Prawicy Rzeczpospolitej - ellaOne należy usunąć z obrotu

Prawica Rzeczpospolitej wydała oświadczenie, w którym nawołuje rząd do wycofania z obrotu "pigułki po" i zrealizowania obietnicy wyborczej, czyli wprowadzenie "dobrej zmiany".

Rząd ma obowiązek wycofać ellaOne (i podobne preparaty) z polskiego  rynku, a nie jedynie kamuflować za pomocą recept ich dostępność.  Preparat ten może działać zarówno antykoncepcyjnie, jak i wczesnoporonnie  uniemożliwiając implantację zarodka ludzkiego.

W tym drugim przypadku „ellaOne” powoduje śmierć człowieka w jego  najwcześniejszej fazie rozwoju, co jest naruszeniem szeregu polskich  norm konstytucyjnych.

Środki takie jak „ellaOne” niszczą życie dziecka w najwcześniejszej  fazie, więc w sposób oczywisty łamią polskie prawo, szczególnie art.  157a kodeksu karnego. Po wprowadzeniu tych preparatów na rynek w okresie  rządów PO-PSL, prezes Prawicy Rzeczypospolitej Marek Jurek  interweniował – wspólnie z obecnym wiceministrem rządu PiS Janem  Dziedziczakiem i profesorem Bogdanem Chazanem – przeciw temu bezprawiu w  Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i  Produktów Biobójczych.

To, że rząd PO-PSL w sposób jednoznaczny łamał polskie prawo, nie  znaczy, że rząd PiS powinien prowadzić politykę złej kontynuacji.  Przypominamy, że partia rządząca w kampanii wyborczej głosiła hasło  „dobrej zmiany”. Rząd ma jeszcze trochę czasu, aby udowodnić, że w tej kwestii nie kłamał. Oczekujemy dobrej zmiany – niezwłocznego  przywrócenia porządku prawnego poprzez całkowite wycofanie preparatu  „ellaOne” (i podobnych) z polskiego rynku. Prawica Rzeczypospolitej  apelowała o to do rządu PO-PSL i będzie to konsekwentnie robić aż do  realizacji.

Nie można zakazywać powoływania się na klauzulę sumienia

Niedawno środki masowego przekazu obiegła informacja o tym, że sieć aptek Dbam o Zdrowie zakazała farmaceutom stosowania klauzuli sumienia. Organizacja Ordo Iuris reaguje i wskazuje w swojej opinii, że jest to łamanie Konstytucji RP, a odpowiedź Ministra Zdrowia jest obarczona rażącym błędem.
Lista Aptek bez sumienia?

"Akcja Demokracja" wyszła z inicjatywą stworzenia mapy, która będzie wskazywała apteki odmawiające sprzedaży pigułki "po". W tym celu stworzony został formularz internetowy, który umożliwia przesłanie skargi na dana aptekę do odpowiedniego inspektoratu farmaceutycznego. Organizacja podaje, że dotychczas zgłoszono 9 skarg na apteki, które odmówiły sprzedaży środków antykoncepcyjnych.
Po "pigułkę po" do Czech

Podczas, gdy Polki chcąc nabyć "pigułkę po" muszą znaleźć lekarza, który wypisze im receptę, Czeszki mogą kupić tabletkę ellaOne bez recepty. Dodatkowo Czeski Państwowy Instytut Kontroli Leków dopuścił właśnie do sprzedaży bez recepty kolejne tego rodzaju leki. Wyraził również zgodę na to, by niektóre preparaty można było sprzedawać przez internet.
Jak nie sprzedać ellaOne? Poradnik dla farmaceutów

Organizacja Ordoiuris wydała ulotkę, która wskazuje jak aptekarze, którzy ze względu na sumienie nie chcą sprzedawać pigułki "po", mają rozmawiać z pacjentami.

Positivum – oszczędź sobie nerwów

Praca z drugim człowiekiem nie zawsze jest prosta. Bywa, że klient w sklepie albo pacjent w aptece przelewa swoją życiową frustrację na Bogu ducha winnego człowieka, który po prostu wykonuje co do niego należy. Są zawody bardziej narażone na takie „atrakcje” i takie, gdzie 8 godzin mija w spokoju. Tylko, czy dobrym sposobem na rozładowanie napięcia i zdenerwowania jakie może wywołać ta druga osoba jest sięganie po środki uspokajające?