Payback uderzy w polski przemysł farmaceutyczny?

Ministerstwo Zdrowia pracuje nad nowelizacją ustawy refundacyjnej i propozycją nowych zasad refundacji leków. Jednym z proponowanych rozwiązań jest tzw. payback, który zakłada, że jeśli NFZ wyda na refundacje leków więcej, niż planował, to różnicę w kosztach będą pokrywać producenci leków, czyli w dużej mierze krajowe firmy farmaceutyczne. Oznacza to, że poniosą oni koszt refundacji droższych leków. Instytut Jagielloński wprost krytykuje to rozwiązanie.

Spowoduje to ograniczony dostęp do niektórych leków, szczególnie tych refundowanych, których zużycie może się okresowo wahać. To nie jest dobre, bo powoduje, że polski przemysł farmaceutyczny traci stabilność. Nikt już nie oczekuje preferencji względem zagranicznej konkurencji, ale tym bardziej atakowania tego sektora naszej gospodarki.

Marcin Roszkowski, prezes Instytutu Jagiellońskiego

Polski przemysł farmaceutyczny nie musi być światową potęgą. Musi natomiast gwarantować, że w przypadkach takich jak zagrożenie suwerenności, wahania kursowe czy kryzysy finansowe, znane z poprzednich lat, będzie w stanie zabezpieczyć nasze podstawowe interesy.

Marcin Roszkowski, prezes Instytutu Jagiellońskiego

Źródło - newseria - kliknij tutaj.

Nazwa firmy może naruszać zakaz reklamy

Śląski WIF wydał decyzję, która wskazuje, że wykorzystanie nazwy firmy w ogłoszeniu narusza zakaz reklamy aptek. W jaki sposób?