To nie nastolatki łykają ellaOne

Jednym z argumentów wynoszonych na sztandar przez polityków chcących zmienić kategorię dostępności pigułek ellaOne, było zażywanie produktu przez nastolatki. Tymczasem okazuje się, że kobiety poniżej 18 roku życia stanowią jedynie 2% ogółu kupujących "pigułki po".

Według badań instytutu Millward Brown, z ellaOne skorzystało w Polsce (in total) zaledwie 3% kobiet między 15 a 49 rokiem życia. W tym:
- 45% ma 25-30 lat,
- 18% - 30-35 lat,
- a 15-29 lat - niespełna 3 %.

Kobiety poniżej 18 roku życia stanowią 2% ogółu kupujących pigułki  ellaOne.
gazeta wyborcza_ellaOne.PNG
Na 24 europejskie kraje, w których antykoncepcja awaryjna jest dozwolona, zajmujemy 22. miejsce.

Dane QuintilesIMS wskazują, że cała kategoria antykoncepcji hormonalnej stanowi ok. 1% sprzedaży aptek, a sprzedaż ellaOne to ok. 8% sprzedaży wartościowej całej grupy antykoncepcji hormonalnej.
Źródło: Gazeta Wyborcza kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Nie można zakazywać powoływania się na klauzulę sumienia

Niedawno środki masowego przekazu obiegła informacja o tym, że sieć aptek Dbam o Zdrowie zakazała farmaceutom stosowania klauzuli sumienia. Organizacja Ordo Iuris reaguje i wskazuje w swojej opinii, że jest to łamanie Konstytucji RP, a odpowiedź Ministra Zdrowia jest obarczona rażącym błędem.
Lista Aptek bez sumienia?

"Akcja Demokracja" wyszła z inicjatywą stworzenia mapy, która będzie wskazywała apteki odmawiające sprzedaży pigułki "po". W tym celu stworzony został formularz internetowy, który umożliwia przesłanie skargi na dana aptekę do odpowiedniego inspektoratu farmaceutycznego. Organizacja podaje, że dotychczas zgłoszono 9 skarg na apteki, które odmówiły sprzedaży środków antykoncepcyjnych.
Po "pigułkę po" do Czech

Podczas, gdy Polki chcąc nabyć "pigułkę po" muszą znaleźć lekarza, który wypisze im receptę, Czeszki mogą kupić tabletkę ellaOne bez recepty. Dodatkowo Czeski Państwowy Instytut Kontroli Leków dopuścił właśnie do sprzedaży bez recepty kolejne tego rodzaju leki. Wyraził również zgodę na to, by niektóre preparaty można było sprzedawać przez internet.
Jak nie sprzedać ellaOne? Poradnik dla farmaceutów

Organizacja Ordoiuris wydała ulotkę, która wskazuje jak aptekarze, którzy ze względu na sumienie nie chcą sprzedawać pigułki "po", mają rozmawiać z pacjentami.

Już za chwilę ruszają testy e-recept

Trwają intensywne prace nad wdrożeniem elektronicznej recepty. Wczoraj Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia udostępniło dokumentację integracyjną, a na lipiec planuje uruchomienie środowiska integracyjnego, które umożliwi testy przez autorów programów do obsługi e-recepty.