GIF przeciwny lekomatom

GIF rozwiewa wątpliwości i w odpowiedzi na zapytanie jednego z przedsiębiorców wskazuje, że sprzedaż leków w automacie (bez udziału człowieka) stoi w sprzeczności z zapisami prawa farmaceutycznego i rozporządzeniem ministra zdrowia.

Tylko on (człowiek - red.) może skutecznie uniemożliwić sprzedaż medykamentów dzieciom. Osoba sprzedająca ma za zadanie również dbać o odpowiedni sposób przechowywania produktów oraz weryfikację ich przydatności do spożycia.

Paweł Trzciński, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego dla Dziennika Gazety Prawnej

Automaty sprzedające leki bez recepty miały być dla przedsiębiorców remedium na nowe przepisy ("AdA"). Jedna z firm zaproponowała nawet, aby medykamenty były sprzedawane bez opakowań w formie pojedynczych pigułek gotowych do natychmiastowego spożycia z jednorazowych kubeczków. Maszyny miałyby stanąć w miejscach publicznych, a także w drogeriach oraz aptekach - czytamy w Dzienniku Gazecie Prawnej. Dziś, wydaje się, że pomysły te pozostaną w sferze planów.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

"Całkowity zakaz reklamy aptek narusza konstytucyjne wolności"

Śląski WIF ukarał aptekarza, który reklamował w gazecie swoją aptekę umieszczając w ogłoszeniu nazwę spółki " Centrum Tanich Leków". NRA uważa, że nazywanie w ten sposób spółek jest celowym omijaniem zakazu reklamy. Czy ten jednak nie jest zbyt restrykcyjny? Dla Dziennika gazety Prawnej swojej opinii udzieliła Ewa Rutkowska.