Po "pigułkę po" do Czech

Podczas, gdy Polki chcąc nabyć "pigułkę po" muszą znaleźć lekarza, który wypisze im receptę, Czeszki mogą kupić tabletkę ellaOne bez recepty. Dodatkowo Czeski Państwowy Instytut Kontroli Leków dopuścił właśnie do sprzedaży bez recepty kolejne tego rodzaju leki. Wyraził również zgodę na to, by niektóre preparaty można było sprzedawać przez internet.

Zmiana nie wszystkim Czechom się podoba, choćby przez wzgląd na to, że w ten sposób nie można zweryfikować ani wieku pacjentki ani wypytać o ewentualne przeciwwskazania do przyjęcia preparatu. Jednak według osób popierających liberalizację takie podejście zmniejszy liczbę aborcji (w Czechach aborcja do 12 tygodnia ciąży jest możliwa bez podawania powodu).

Czy Polki mogą skorzystać z liberalnych przepisów w Czechach?

Czeska apteka, która wysyła lek za granicę, musi sprawdzić, czy w danym kraju lek ten jest również dostępny bez recepty. Jeśli nie, sprzedaż wysyłkowa nie jest możliwa. Tak więc jeśli pigułka "dzień po" jest w Polsce wyłącznie na receptę, czeska apteka nie może jej sprzedać wysyłkowo.

Ondrzej Macura, naczelnik wydziału prasowego czeskiego ministerstwa zdrowia

Źródło: Gazeta Wyborcza

Nie można zakazywać powoływania się na klauzulę sumienia

Niedawno środki masowego przekazu obiegła informacja o tym, że sieć aptek Dbam o Zdrowie zakazała farmaceutom stosowania klauzuli sumienia. Organizacja Ordo Iuris reaguje i wskazuje w swojej opinii, że jest to łamanie Konstytucji RP, a odpowiedź Ministra Zdrowia jest obarczona rażącym błędem.
Lista Aptek bez sumienia?

"Akcja Demokracja" wyszła z inicjatywą stworzenia mapy, która będzie wskazywała apteki odmawiające sprzedaży pigułki "po". W tym celu stworzony został formularz internetowy, który umożliwia przesłanie skargi na dana aptekę do odpowiedniego inspektoratu farmaceutycznego. Organizacja podaje, że dotychczas zgłoszono 9 skarg na apteki, które odmówiły sprzedaży środków antykoncepcyjnych.
Jak nie sprzedać ellaOne? Poradnik dla farmaceutów

Organizacja Ordoiuris wydała ulotkę, która wskazuje jak aptekarze, którzy ze względu na sumienie nie chcą sprzedawać pigułki "po", mają rozmawiać z pacjentami.
To nie nastolatki łykają ellaOne

Jednym z argumentów wynoszonych na sztandar przez polityków chcących zmienić kategorię dostępności pigułek ellaOne, było zażywanie produktu przez nastolatki. Tymczasem okazuje się, że kobiety poniżej 18 roku życia stanowią jedynie 2% ogółu kupujących "pigułki po".

EuroApteki na sprzedaż?

Jak czytamy w "Pulsie Biznesu" EuroApteka, należąca do holdingu EuroApotheca, obecnego w Polsce i w krajach bałtyckich, przymierza się do zmiany właściciela. Vilniaus Prekyba, jedna z największych grup inwestycyjnych na Litwie  - właściciel EuroApteki, wynajął już bank inwestycyjny do przeprowadzenia transakcji.