EuroApteki na sprzedaż?

Jak czytamy w "Pulsie Biznesu" EuroApteka, należąca do holdingu EuroApotheca, obecnego w Polsce i w krajach bałtyckich, przymierza się do zmiany właściciela. Vilniaus Prekyba, jedna z największych grup inwestycyjnych na Litwie  - właściciel EuroApteki, wynajął już bank inwestycyjny do przeprowadzenia transakcji.

Z informacji "PB" wynika, że inwestor nie podjął jeszcze decyzji, czy sprzedać cały bizns aptecznt w jednej transakcji, czy rozmawiać z inwestorami na temat poszczególnych krajów osobno. Obok Polski, EuroApotheca ma też sieci apteczne i hurtownie na Litwie, Łotwie i w Estonii. W Polsce należy do niej 81 aptek, ale biznes ma się nie najlepiej. EuroApteka w latach 2011-15 miała zysk netto tylko raz, w 2013 r.Spółka zakończyła 2015 r. 5,8 mln zł straty netto, przy 162,3 mln zł przychodów.

Źródło: Puls Biznesu

Medyczna marihuana z podpisem Prezydenta

Ustawa legalizująca leczniczą marihuanę wejdzie w życie 20 października. Prezydent podpisał ją w miniony czwartek.