Porozumienie GIF i NIA

Główny Inspektor Farmaceutyczny Zbigniew Niewójt i Prezes Naczelnej Rady  Aptekarskiej Elżbieta Piotrowska-Rutkowska podpisali porozumienie w  sprawie zasad współdziałania przy wydawaniu opinii w sprawach udzielania i cofania zezwoleń na prowadzenie aptek ogólnodostępnych oraz ustanawiania i zmiany kierowników aptek.

Treść porozumienia do pobrania w załączeniu.

Porozumienie_GIF-NIA_z_21_07_2017r.pdf

pdf | 1,14 MB

Farmaceuci przed sądami pracy

Pisząc zwykle o sprawach ważnych z prawnego czy rynkowego punktu widzenia, tracimy z oczu problemy jednostkowe. To błąd, bo życie zawodowe farmaceutów nie toczy się przecież na politycznych czy parlamentarnych salonach, ale w aptekach. W części z nich atmosfera i warunki pracy są znakomite, w innych niekoniecznie. Zdarza się, że aptekarze muszą ulegać naciskom właścicieli placówek w obawie przed utratąpracy. A gdy protestują, czasem są za to zwalniani. Ich sprawy trafiają wówczas do sądów pracy...
Nowa ustawa o zawodzie farmaceuty. Co z klauzulą sumienia?

Komisja ds. Petycji przyjęła adresowany do ministra zdrowia dezyderat, w którym wskazuje na potrzebę szczegółowego sprecyzowania kwestii klauzuli sumienia. Odpowiedź powinna pojawić się w ciągu 30 dni.
Zmiana stawek VAT obciąża farmaceutów

W związku z nowelizacją ustawy o VAT, niektóre produkty, związane z ochroną zdrowia, które obecnie opodatkowane są obniżoną stawką VAT 8%, objęte zostaną stawką podstawową VAT 23%.
Prawa pacjenta w aptece

Kiedy można zwrócić lek do apteki? Co, gdy farmaceuta źle odczytał receptę, a pacjent zobaczył to dopiero w domu? Jak się zachować kiedy lekarz zapomniał dopisać czegoś na recepcie? To częste pytania pacjentów. Wątpliwości rozwiewała ostatnio prezes NRA.

Reprtintic - tatuaż jak nowy

Dzięki reklamie dowiedziałam się, że istnieje coś takiego, jak krem pielęgnacyjny do tatuaży. Pytanie, co to za cudo, wycelowane precyzyjnie w niszę osób posiadających pewne ozdoby na skórze. Jako osoba nie posiadająca tatuażu, tym chętniej podejmę się tematu aby odkryć co takiego niesamowitego ma w składzie ten produkt i jak wpływa na barwnik wprowadzony pod skórę.