Fiskus w walce z oszustami farmaceutycznymi

Ministerstwo Finansów planuje wprowadzenie monitoringu transportu produktów farmaceutycznych. Celem jest skuteczniejsza walka z nielegalnym wywozem leków, który według szacunków generuje straty wartości 2 mld złotych.

Planowane geolokalizatory będą wdrażane do monitoringu transportu paliw oraz suszu tytoniowego. Obecnie takowy działa w transporcie drogowym. Urzędnicy skarbowi uważają, że nielegalny eksport leków jest źródłem problemów w polskiej branży farmaceutycznej. Stąd pomysł, aby przenieść powyższe rozwiązanie także do farmacji.

Z badań rynku przeprowadzonych przez IMS wynika, że w 2016 r. wywóz  leków za granicę z Polski, wymienionych w obwieszczeniu ministra  zdrowia, osiągnął 2 mld zł. Obecnie lista leków zagrożonych brakiem  dostępności liczy ponad 180 pozycji. Brak zgody na legalny wywóz tych  leków za granicę spowodował podjęcie szeregu działań przez hurtownie  farmaceutyczne, mających na celu nielegalny wywóz/ sprzedaż za granicę.  Niejednokrotnie są to leki refundowane i bardzo kosztowne.

Dokument Ministerstwa Finansów

Planowane działania będą głównie skoncentrowane na walce z patologiami  zarówno o charakterze niedozwolonym, polegającymi na bezprawnym wywozie  leków poza granice Polski, jak i wykluczeniu oszustw podatkowych.

Dokument Ministerstwa Finansów

Związek Pracodawców Hurtowni Farmaceutycznych zrzesza podmioty mające  ponad 90 proc. udziału w rynku. Będziemy z uwagą śledzić proponowane  zmiany, ale na tym etapie nie możemy się do nich odnieść.

Andrzej Stachnik, prezes Związku Pracodawców Hurtowni Farmaceutycznych

Źródło: Puls Biznesukliknij, aby przeczytać więcej.

GIF oburzony artykułem redaktora Gazety Finansowej

Po publikacji Łukasza Pawelskiego w Gazecie Finansowej, która wywołała burzę w branży farmaceutycznej, GIF publikuje swoje oświadczenie, w którym sprzeciwia się "szeregowi nadinterpretacji i krzywdzących sugestii."