Ponad 60 tysięcy ciężkich przypadków łamania ustawy o lekach

47-letni farmaceuta z Bottrop (Niemcy) oszukał ponad tysiąc pacjentów onkologicznych. Kasy chorych straciły na jego działaniach 56 milionów euro.

Mężczyzna zbyt nisko dozował substancje czynne w lekach nowotworowych. Prokuratura w Essen przedstawiła akt oskarżenia, który liczy 820 stron i przedstawia ponad 60 tysięcy ciężkich przypadków łamania ustawy o lekach. Niektóre z nich kwalifikują się jako usiłowanie uszkodzenia ciała i oszustwa na dużą skalę.

Apteka w Bottrop, do momentu ujawnienia tych zarzutów, była apteką o profilu onkologicznym. Takie apteki dysponują m.in. sterylnymi laboratoriami i zaopatrują indywidualnie pacjentów oraz szpitale w leki hamujące wzrost nowotworów. Jak wyjaśnił rzecznik prokuratury, wielu z pacjentów i bliscy zmarłych pacjentów, którzy otrzymywali leki zawierające zaniżone dawki substancji czynnej, złożyli doniesienia na policję o domniemanym czynie karnym.

Zasady kontroli aptek o szczególnych profilach są bardzo słabe.

krytykuje Eugen Brysch, prezes Niemieckiej Fundacji Ochrony Pacjentów

Źródło: wiadomosci.wp.plkliknij tutaj.

Lista Aptek bez sumienia?

"Akcja Demokracja" wyszła z inicjatywą stworzenia mapy, która będzie wskazywała apteki odmawiające sprzedaży pigułki "po". W tym celu stworzony został formularz internetowy, który umożliwia przesłanie skargi na dana aptekę do odpowiedniego inspektoratu farmaceutycznego. Organizacja podaje, że dotychczas zgłoszono 9 skarg na apteki, które odmówiły sprzedaży środków antykoncepcyjnych.