Ponad 60 tysięcy ciężkich przypadków łamania ustawy o lekach

47-letni farmaceuta z Bottrop (Niemcy) oszukał ponad tysiąc pacjentów onkologicznych. Kasy chorych straciły na jego działaniach 56 milionów euro.

Mężczyzna zbyt nisko dozował substancje czynne w lekach nowotworowych. Prokuratura w Essen przedstawiła akt oskarżenia, który liczy 820 stron i przedstawia ponad 60 tysięcy ciężkich przypadków łamania ustawy o lekach. Niektóre z nich kwalifikują się jako usiłowanie uszkodzenia ciała i oszustwa na dużą skalę.

Apteka w Bottrop, do momentu ujawnienia tych zarzutów, była apteką o profilu onkologicznym. Takie apteki dysponują m.in. sterylnymi laboratoriami i zaopatrują indywidualnie pacjentów oraz szpitale w leki hamujące wzrost nowotworów. Jak wyjaśnił rzecznik prokuratury, wielu z pacjentów i bliscy zmarłych pacjentów, którzy otrzymywali leki zawierające zaniżone dawki substancji czynnej, złożyli doniesienia na policję o domniemanym czynie karnym.

Zasady kontroli aptek o szczególnych profilach są bardzo słabe.

krytykuje Eugen Brysch, prezes Niemieckiej Fundacji Ochrony Pacjentów

Źródło: wiadomosci.wp.plkliknij tutaj.

Inspekcja o suplementach. UOKiK o inspekcji

W drugim kwartale2017 roku Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę, której celem była ocena jakości handlowej suplementów diety, a szczególnie prawidłowości oznakowania w świetle obowiązujących regulacji prawnych. Jej wyniki wywołały spore zainteresowanie. Zrodziły pytania, czy takie kontrolenie powinny odbywać się częściej, regularnie i czy nie powinny być wnikliwsze. Przede wszystkim jednak wątpliwości budzi sposób karania za nieprawidłowości i wysokość nałożonych kar.
DIA nadała swojemu szefowi tytuł honorowego prezesa. NRA jest zaskoczona.

Podczas XXX Okręgowego Zjazdu Aptekarzy Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej  we Wrocławiu, delegaci przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia tytułu  „Honorowego Prezesa Okręgowej Rady Aptekarskiej Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej we Wrocławiu" i przyznali go swojemu szefowi - mgr farm. Pawłowi Łukasińskiemu.
Zatrważające wyniki kontroli

Kontrola NIK wykazała, że gospodarowanie lekami w szpitalach oraz funkcjonowanie w nich aptek i działów farmacji nie zapewnia pacjentom bezpiecznego leczenia.
Wizerunek aptekarza w reklamach internetowych

Nie zobaczycie ich w telewizji i prasie drukowanej, nie usłyszycie w radiu, ale internet wręcz pęka w szwach od reklam rozmaitych produktów, które rzekomo leczą wszelkie choroby.Na domiar złego często wykorzystuje się w nich wizerunek farmaceutów i lekarzy. Mechanizmy działania są dwa: albo podważa się wiedzę i doświadczenie tych grup zawodowych, albo wykorzystuje ich autorytet, zatrudniając przebierańców do promowania danych substancji.

Lista Aptek bez sumienia?

"Akcja Demokracja" wyszła z inicjatywą stworzenia mapy, która będzie wskazywała apteki odmawiające sprzedaży pigułki "po". W tym celu stworzony został formularz internetowy, który umożliwia przesłanie skargi na dana aptekę do odpowiedniego inspektoratu farmaceutycznego. Organizacja podaje, że dotychczas zgłoszono 9 skarg na apteki, które odmówiły sprzedaży środków antykoncepcyjnych.