Wiedza, współpraca, wiarygodność, bezpieczeństwo, dobro społeczne, regulacja, edukacja – recepta to Suplindex

Uczestnicy konferencji „Rynek suplementów diety -  Raport: bezpieczeństwo, trendy, regulacje” byli zgodni - rynek suplementów diety musi zostać uporządkowany. Rozwiązaniem może okazać się Suplindex, który powstaje w oparciu o rzetelną wiedzę i współpracę z uczestnikami rynku.

Obecnie na rynku suplementów panuje niewyobrażalny chaos. Potwierdzają to farmaceuci, lekarze, a nawet sami pacjenci. Jak wskazują badania zaprezentowane podczas konferencji, ostatnia z wymienionych grup, do której zresztą kierowana jest większość reklam, często bardzo nierzetelnych, najczęściej  sięga po suplementy diety bez jakiejkolwiek konsultacji ze specjalistą. Ma również olbrzymie problemy, by odróżnić je od leków. Eksperci z niepokojem przyznają, że granica między pacjentem a klientem już dawno się zatarła. Z drugiej strony farmaceuci i lekarze też nie zawsze wiedzą, co mogą polecić pacjentowi, ponieważ suplementy diety dostępne na rynku nie mają obiektywnie potwierdzonej jakości. Jak pokazały badania wykonane na zlecenie NIK (Raport NIK), w czterech z jedenastu badanych próbach probiotyków stwierdzono obecność niewykazanych w składzie drobnoustrojów, a w jednej próbie ujawniono zanieczyszczenie – bakterie kałowe, stwarzające zagrożenie dla zdrowia lub nawet życia! Ta sytuacja powoduje zaniepokojenie ze strony pacjentów/klientów i potrzebę weryfikacji suplementów diety.

Rzetelna wiedza

Odpowiedzią na potrzeby rynku i regulatora oraz potwierdzeniem jakości i źródłem rekomendacji dla pacjentów/klientów  jest Suplindex - jedyny wykaz wszystkich dostępnych w Polsce suplementów diety, środków spożywczych zawierających farmakologiczne składniki roślinne i odżywek specjalistycznego żywieniowego znaczenia, gdzie patronat naukowo-badawczy nad standardem jakości produktu w wybranych parametrach sprawuje Narodowy Instytut Leków.
Celem wydawnictwa jest budowanie rzetelnej wiedzy o suplementach diety w celu porządkowania rynku suplementów diety z korzyścią dla pacjentów.
Katalog jest dystrybuowany wśród: farmaceutów, lekarzy POZ, lekarzy medycyny rodzinnej, pediatrów, pacjentów i liderów opinii w wersjach drukowanej i elektronicznej.

W trosce o bezpieczeństwo

Suplindex to miejsce, w którym pacjent lub specjalista znajdzie pełen wykaz suplementów diety wraz z rzetelnymi informacjami na ich temat. Pozwoli to zwiększyć bezpieczeństwo pacjentów, bo na rynku wciąż dostępnych jest wiele preparatów, które nie są nawet zarejestrowane w GIS.
Suplindex umożliwia też weryfikację jakości preparatów – to tu pacjent/klient  znajdzie informację nt. badań, certyfikatów, składu czy znaków towarowych, które pozwolą mu w oparciu o wiarygodne źródło znaleźć najlepszy preparat. Tym samym Suplindex to platforma komunikacyjna między producentem (który dostarcza informacji), pacjentem i specjalistą, który może zalecić uzupełnienie terapii o najlepszy preparat.
Suplindex to pierwszy dostępny w naszym kraju program informacyjno-edukacyjny porządkujący  rynek suplementów diety w oparciu o rzetelną wiedzę.

Trzy oznaczenia

Umieszczenie informacji o produkcie w katalogu Suplindex jest dla pacjenta, farmaceuty i lekarza obiektywnym potwierdzeniem jakości i wartości produktu, odbywa się to na trzech poziomach:

- zarejestrowany produkt – suplement diety o potwierdzonym dopuszczeniu do obrotu na podstawie danych rejestrowych w bazie GIS i dostarczonych przez producenta dokumentów

- potwierdzony standard farmaceutyczny – suplement diety produkowany w standardzie farmaceutycznym potwierdzonym dostarczonymi dokumentami i praktykami (HACCP lub GMP)

- jakość potwierdzona badaniami – istotne parametry suplementu diety potwierdzone przez NIL.

Dzięki współpracy Suplindexu i Kamsoftu, farmaceuci będą mogli wygodnie korzystać z bazy i  rekomendować bezpieczne i sprawdzone suplementy pacjentom.

Wiedza dla pacjenta

Jak dobitnie pokazał raport „Suplementy diety. Pacjent, rynek, trendy, regulacje” Instytutu Ochrony Zdrowia, konieczne jest wypracowanie rekomendacji dla rynku suplementów i poprawa dostępu do wiedzy na ich temat. Katalog Suplindex prezentujący bieżącą ofertę rynkową i zawierający istotne informacje terapeutyczne pozwoli na sprawne poruszanie się w gąszczu suplementów wszystkim uczestnikom rynku.

Płyn Lugola błyskawicznie znika z aptek

W wielu aptekach w Polsce zapas płynu Lugola i tabletki z jodem zostały wykupione. Chwilowo preparaty te nie były nawet dostępne w hurtowniach. Wszystko z powodu przerażenia pacjentów, spowodowanego doniesieniami o rzekomej awarii reaktora w elektrowni jądrowej w Tihange (Belgia). Miało w niej dojść do mikropęknięć.