Zlikwidowali nielegalną fabrykę tabletek na potencję

Policjanci z Poznania zlikwidowali miejsce, w którym nielegalnie produkowano tabletki na potencję. Szacuje się, że wyprodukowano tam około 200 tys. tabletek oraz innych produktów o wartości co najmniej 9 mln zł.

Sprawa ma związek z nielegalną fabryką pod Bydgoszczą, zlikwidowaną kilka miesięcy temu. Jej inicjatorzy produkowali fałszywe farmaceutyki i wprowadzali je do obrotu na terenie całego kraju. Służby kontynuowały śledztwo i zatrzymały kolejne osoby współpracujące z tą grupą przestępczą.
Wśród zatrzymanych były także osoby przebywające w Wielkiej Brytanii, a podejrzane o organizację kanału przerzutowego substancji czynnych z Chin do Polski. Łącznie do chwili obecnej zatrzymano 23 osoby, a spośród nich 5 zostało tymczasowo aresztowanych - rzeczniczka prasowa CBŚP kom. Iwona Jurkiewicz.

Ciąg dalszy bydgoskiej historii

Pod koniec sierpnia policja zabezpieczyła w powiecie sępoleńskim tabletkarkę oraz 180 stempli i matryc z grawerem zastrzeżonych znaków towarowych największych światowych koncernów farmaceutycznych.
Policja szacuje, że przy pomocy zabezpieczonego sprzętu, w ciągu 1,5 roku wyprodukowano około 200 tysięcy tabletek na potencję oraz innych produktów anabolicznych, o wartości co najmniej 9 mln zł.
W wyniku prowadzonego postepowania zatrzymano mężczyznę, który już usłyszał zarzuty w prokuraturze. Jest oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej oraz sprowadzenia niebezpieczeństwa dla życia i zdrowia wielu osób poprzez wprowadzenie do obrotu sfałszowanych produktów leczniczych.
Źródło: tvn24.pl - chcesz wiedzieć więcej? Kliknij tutaj.
Więcej o nielegalnej fabryce pod Bydgoszczą kliknij tutaj.

Leki z pożytkiem dla polskiego PKB

Dziś globalnie na każde 10 sprzedawanych farmaceutyków, 8 to produkty biotechnologiczne. W Polsce to obszar z ogromnym potencjałem innowacyjnym.