Leki z pożytkiem dla polskiego PKB

Dziś globalnie na każde 10 sprzedawanych farmaceutyków, 8 to produkty biotechnologiczne. W Polsce to obszar z ogromnym potencjałem innowacyjnym.

Widzimy, że branża biotechnologiczna jest niezwykle ważna dla ochrony zdrowia. Wierzymy, że w Polsce te produkty muszą mieć przystępną cenę. Dlatego inwestujemy w leki biopodobne, które są tańszymi wersjami produktów biotechnologicznych. Polska branżą biotechnologiczna ma niewątpliwie duży potencjał innowacyjny, np. w zakresie prac nad nowymi cząsteczkami, ale przed nami jeszcze długa droga.  Natomiast szybkie efekty możemy osiągnąć inwestując w produkty biopodobne. Zazwyczaj stworzenie nowego leku trwa od 10 do 15 lat. W przypadku produktów biopodobnych ten czas znacznie się skraca, z pożytkiem dla polskiego PKB.

Markus Sieger - Prezes Zarządu Grupy Polpharma

Chcemy zachęcać do wdrożeń i rozwoju produkcji w Polsce w taki sposób,  żeby branża farmaceutyczna była coraz bardziej spolonizowana, nawet  jeżeli jest zagraniczna. Kochamy wszystkich zagranicznych inwestorów,  ale też zapraszamy ich nie tylko do sprzedaży leków w Polsce. Na naszym  rynku kupuje się 70 proc. leków zagranicznych, podczas gdy w Niemczech  czy Francji ponad 90 proc. to leki krajowe.

wicepremier Mateusz Morawiecki.

Źródło: newseria

Pigułka "po" na receptę - zgodna z prawem unijnym

Polska nie złamała prawa zmieniając kwalifikację preparatu ellaOne. Komisja  Europejska potwierdziła, że wprowadzony w Polsce na nowo wymóg autoryzacji przez lekarza zakupu preparatu ellaOne jest zgodny z prawem unijnym.