Leki z pożytkiem dla polskiego PKB

Dziś globalnie na każde 10 sprzedawanych farmaceutyków, 8 to produkty biotechnologiczne. W Polsce to obszar z ogromnym potencjałem innowacyjnym.

Widzimy, że branża biotechnologiczna jest niezwykle ważna dla ochrony zdrowia. Wierzymy, że w Polsce te produkty muszą mieć przystępną cenę. Dlatego inwestujemy w leki biopodobne, które są tańszymi wersjami produktów biotechnologicznych. Polska branżą biotechnologiczna ma niewątpliwie duży potencjał innowacyjny, np. w zakresie prac nad nowymi cząsteczkami, ale przed nami jeszcze długa droga.  Natomiast szybkie efekty możemy osiągnąć inwestując w produkty biopodobne. Zazwyczaj stworzenie nowego leku trwa od 10 do 15 lat. W przypadku produktów biopodobnych ten czas znacznie się skraca, z pożytkiem dla polskiego PKB.

Markus Sieger - Prezes Zarządu Grupy Polpharma

Chcemy zachęcać do wdrożeń i rozwoju produkcji w Polsce w taki sposób,  żeby branża farmaceutyczna była coraz bardziej spolonizowana, nawet  jeżeli jest zagraniczna. Kochamy wszystkich zagranicznych inwestorów,  ale też zapraszamy ich nie tylko do sprzedaży leków w Polsce. Na naszym  rynku kupuje się 70 proc. leków zagranicznych, podczas gdy w Niemczech  czy Francji ponad 90 proc. to leki krajowe.

wicepremier Mateusz Morawiecki.

Źródło: newseria

Resort zdrowia chce pożenić sektor publiczny z branżą farmaceutyczną

Sektor farmaceutyczny jest olbrzymi i mocno stawiamy na jego innowacyjność. Komitet sterujący do spraw rozwoju biotechnologii w obszarze farmacji pracuje intensywnie, mamy spotkanie w przyszłym tygodniu. Staramy się poprawić warunki inwestowania dla innowacyjnych firm za
Niebezpieczny switch

W ostatnich miesiącach kilkanaście preparatów dostępnych wcześniej na receptę zmieniło kategorię dostępności i można je już kupić bez ordynacji lekarskiej. Decyzję w sprawach tych leków podjął prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych (UPRL), który– zgodnie z prawem –może zmienić kategorię dostępności nawet w przypadku negatywnej rekomendacji Komisji ds.Produktów Leczniczych. Dlatego tym bardziej farmaceuci powinni uświadamiać pacjentom ryzyko, jakie wiąże się z przyjmowaniem niektórych leków bezordynacji lekarskiej.
Ministerstwo odpuszcza rynek pozaapteczny

Wygląda na to, że na od dawna zapowiadane zmiany na pozaaptecznym rynku leków nie ma co liczyć. Ministerstwo Zdrowia o wstrzymaniu prac nad ich wprowadzeniem poinformowało w sierpniu.
Przeterminowane leki? Zadanie dla gminy

Polacy niewątpliwie mają coraz większą świadomość, że przeterminowanych lub niepotrzebnych leków nie należy wyrzucać do kosza ze zwykłymi odpadami. Nie zawsze jednak wiedzą, że za ich zbiórkę i utylizację odpowiedzialne są gminy.

Pigułka "po" na receptę - zgodna z prawem unijnym

Polska nie złamała prawa zmieniając kwalifikację preparatu ellaOne. Komisja  Europejska potwierdziła, że wprowadzony w Polsce na nowo wymóg autoryzacji przez lekarza zakupu preparatu ellaOne jest zgodny z prawem unijnym.