Oni nie mogą powołać się na klauzulę sumienia

Największa sieć aptek w Polsce zakazała pracującym u siebie farmaceutom stosowania klauzuli sumienia wskazując, że jest to łamanie prawa.

Podczas ostatniego (spotkania kwartalnego z zarządem - red.), na początku września, poproszono nas, byśmy poinformowali pracujących u nas farmaceutów, że nie można stosować klauzuli sumienia, a za odmowę sprzedaży leku wyciągane będą konsekwencje służbowe.

jeden z kierowników sieci Dbam o Zdrowie.

Zarząd przekazał stanowisko Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego i Ministerstwa Zdrowia. W polskim prawie farmaceutycznym nie ma możliwości powołania się na klauzulę sumienia przez farmaceutów. Odmowa sprzedaży z jej powodu jest naruszeniem przepisów. Spółki prowadzące apteki - jako pracodawcy - są odpowiedzialne za prowadzenie działalności zgodnie z prawem.

Olga Rosłonek - DOZ SA.

NIA po stronie farmaceutów

Wywieranie tego typu nacisków jest nieuzasadnione. Wystarczy przecież wskazać innego pracownika apteki, który ten lek wyda. Klient może też poszukać innej placówki.

Tomasz Leleno - rzecznik NIA.

Źródło: wyborcza.pl - kliknij tutaj.

Więcej pieniędzy na zdrowie

Sytuacja budżetu jest wyjątkowo dobra, więc można, a według mnie należy nawet przeznaczyć dodatkowe środki na poprawę służby zdrowia - mówi w wywiadzie dla Dziennika Gazety Prawnej minister zdrowia - Konstanty Radziwiłł.