To było historyczne wydarzenie

Na poniedziałkowej konferencji prasowej Jadwiga Emilewicz - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju poinformowała o przejściu polskiego, innowacyjnego leku na astmę i inne choroby płuc do fazy badań klinicznych. To trzeci raz w historii Polski!

Jeszcze w tym tygodniu pierwsza grupa ochotników otrzyma związek o symbolu OATD-01 firmy OncoArendi Therapeutics S.A.
Prace nad rozwojem nowego leku były współfinansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach Programów Operacyjnych Innowacyjna Gospodarka oraz Inteligentny Rozwój. Bez wsparcia finansowego projekt mógłby nie mieć szans na przejście do fazy badań na ludziach. Uzyskał on 20 mln dofinansowania przy całkowitej wartości 25 mln.
OATD-01 należy do zupełnie nowej klasy leków – tzw. inhibitorów chitynaz (kwaśnej chitynazy ssaków i chitotriozydazy). Chitynazy to enzymy trawiące chitynę - polimer występujący m.in. w ścianie komórkowej grzybów.
Pierwsza faza badań klinicznych leku będzie prowadzona na zdrowych ochotnikach – mężczyznach.

Podstawowym zadaniem tego badania jest określenie bezpieczeństwa leku, tego, jak jest tolerowany, a także jego farmakokinetyki, czyli tego jak funkcjonuje w organizmie.

tłumaczył dyrektor ds. rozwoju w firmie OncoArendi Therapeutics S.A. Stanisław Pikul.

RPO: Farmaceuta nie może oceniać stanowiska lekarza

Farmaceuta obecnie nie ma podstaw prawnych do tego, aby odmówić wydania pacjentce pigułek antykoncepcyjnych powołując się na klauzulę sumienia - twierdzi przedstawiciel biura Rzecznika Praw Obywatelskich.