Ważny wyrok NSA w sprawie reklamy aptek

Prowadzenie reklamy apteki musi być jednoznacznie skojarzone z konkretnym podmiotem. W przeciwnym razie nie ma podstaw do zastosowania kary.

Tak wskazuje wyrok NSA (orzeczenia z 18.10.2017), który uwzględnił skargi kasacyjne spółki, ukaranej przez GIF.

Chodzi o sytuację mającą miejsce na śląsku. W dwumiesięczniku "Po stronie pacjenta", który ukazuje się w nakładzie 600 000 tys. egzemplarzy, zamieszczono artykuł dotyczący produktów leczniczych, suplementów i kosmetyków wraz z ich zdjęciami, opisami i cenami. O ile to nie jest pogwałcenie prawa, o tyle fakt, iż na ostatniej stronie można było znaleźć informacje o 10 aptekach prowadzonych przez sp. z o.o. w połączeniu z opisaną reklamą mógł budzić wątpliwości.

O sprawie dowiedział się WIF z anonimowego zgłoszenia. Spółka broniła się tym, iż w czerwcu (magazyn ukazał się w lipcu) wypowiedziała umowę z wydawcą. Argument ten nie przekonał WSA, który wydał negatywny dla spółki wyrok.

Spółka broniła się dalej, złożyła kasację od wyroku i wskazywała, że 30 czerwca wypowiedziała umowę i przestała być zleceniodawcą dla wydawcy. Nie może zatem ponosić konsekwencji publikacji, która ukazała się w lipcu.

NSA przychylił się do argumentu spółki i uchylił wyroki WSA.

Źródło: rp.pl - kliknij tutaj.

TOP MARKA branży farmaceutycznej

W X edycji badania przygotowanego przez magazyn „Press” i agencję  informacyjną „PRESS-SERVICE Monitoring Mediów” brand farmaceutyczny, który uzyskał najwięcej  punktów za liczbę i zasięg publikacji to Polpharma.