TOP MARKA branży farmaceutycznej

W X edycji badania przygotowanego przez magazyn „Press” i agencję  informacyjną „PRESS-SERVICE Monitoring Mediów” brand farmaceutyczny, który uzyskał najwięcej  punktów za liczbę i zasięg publikacji to Polpharma.

Firma utrzymała pozycję lidera zdobytą w zeszłym roku. Na temat Polpharmy ukazało się 2,4 tys. materiałów w prasie. Przewaga w ilości informacji nad zajmującą drugą pozycję marką Polfarmex wyniosła 0,8 tys. Publikacje o wydźwięku pozytywnym stanowiły 7 proc.  przekazu. Łączna liczba 115 punktów uzyskanych w rankingu przez brand  była trzecią największą sumą w całym badaniu, po Orlenie (130) i PZU  (124).
Trzecią lokatę w zestawieniu zajął Biofarm, który zebrał 0,7 tys. publikacji. W topowej piątce znalazły się także Bayer i GSK.
Top 5 marek farmaceutycznych w prasie, Top Marka 2017

Źródło: psmm.pl - kliknij tutaj.

Interpretacja, która może zmienić rynek

To może być istotny wyrok dla rynku farmaceutycznego. Wielu przedsiębiorców stanęło przed groźbą konieczności zamknięcia swojego biznesu. Mimo, iż treść artykułu 99 Prawa farmaceutycznego się nie zmieniła, to jego nowa interpretacja zmienia wszystko.