Zbiórka leków to działanie nielegalne

Wrocławscy studenci farmacji musieli odwołać zbiórkę leków. Szczere  chęci pomocy są niezwykle cenne, ale takie działanie jest niestety niezgodne z prawem i niebezpieczne.

Zbiórka "Przynieś leki do apteki" zgromadziła wielu wrocławian chętnych do pomocy innym. Dzięki temu studenci prowadzący zbiórkę w Aptece akademickiej w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym zebrali dużą ilość farmaceutyków. Cel był szlachetny - pomóc ubogim i bezdomnym. Leki bowiem miały zostać przekazane Stowarzyszeniu Lekarze Nadziei.

Niestety Zbiórka została odwołana. Przyczyna była prosta - niezgodność takiego działania z prawem, a przede wszystkim - duże ryzyko działania na szkodę zdrowia pacjentów.

W związku z zastrzeżeniami studenci odwołali akcję. Leki, które zostały zebrane, zostaną przekazane do apteki i tam zutylizowane.

Monika Maziuk, rzeczniczka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Ludzie starają się pomóc z dobrego serca i należy to docenić. Jednak lek, który wraca z rynku wtórnego, może być niebezpieczny. Przykładem jest insulina, którą należy trzymać w lodówce. Niewłaściwie przechowywana, może stracić właściwości i mieć tragiczne skutki dla pacjenta.

wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej - Marek Tomków

Źródło: rp.plkliknij tutaj.

Nowa lokalizacja Europejskiej Agencji Leków (EMA)

Unia Europejska w związku z Brexitem musiała znaleźć nową lokalizację dla Europejskiej Agencji Leków. Warszawa startowała w walce o organizację. Które państwo wygrało?