Aflofarm z prawie 26 milionową karą od UOKiK

Prezes UOKiK nałożył na Aflofarm niemal 26 milionów kary za reklamy wprowadzające konsumentów w błąd.

Postępowanie przeciwko Aflofarm Farmacja Polska w Pabianicach zostało wszczęte na początku kwietnia 2016 r. Według UOKiKu suplementy prezentowane były tak, aby sprawiały wrażenie, że mają właściwości lecznicze. Mowa o RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior.
Spółka zmieniła kwestionowane przez UOKiK reklamy. Ponadto, Aflofarm Farmacja Polska została zobowiązana do publikacji na własny koszt oświadczeń o tym, że wprowadzała w błąd. Pojawią się w telewizji Polsat, TVP 1 na Youtube, gdy decyzja będzie prawomocna. Przedsiębiorca odwołał się do sądu. W toku pozostaje jeszcze postępowanie przeciwko Aflofarm Farmacja Polska, które dotyczy suplementu diety Magmisie.
Badania potwierdziły, że konsumenci, oglądający reklamy RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior, byli wprowadzani w błąd. Myśleli, że reklamowane produkty mają właściwości lecznicze. A suplementy diety są żywnością. Nie leczą – mówi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. – Konsumenci nie potrafią odróżnić suplementu diety od leku, dlatego reklama musi rzetelnie informować o właściwościach produktu. Lek jest w świadomości odbiorców bardziej atrakcyjny od suplementu. Ponadto pod wpływem błędnych informacji rodzice mogli kupić dzieciom, które mają chore zatoki, RenoPuren Zatoki Junior, zamiast pójść do lekarza – dodaje Niechciał.
Źródło: UOKiK kliknij tutaj.

Kasjerki zasnęły w trakcie obsługiwania klientów. Winne opioidy?

W sieci od dwóch dni krąży szokujące video - kasjerki zasnęły w trakcie obsługiwania klientów. Przyczyny takiego zachowania? Podejrzenie pada na opioidy.