Wyczekiwany wyrok

Wczorajszy wyrok WSA był jednym z najbardziej wyczekiwanych w ostatnim czasie. Sieci apteczne drżały. Chodzi o funkcjonowanie aptek mimo przekroczenia koncentracji placówek w województwie.

Choć ta konkretna spółka apteczna, której sprawa dotyczyła, wyszła z boju zwycięsko to rzecznik GIF - Paweł Trzciński jasno wskazuje: Sąd wskazał, że powinniśmy wezwać do usunięcia naruszenia prawa. Czyli przyznał, że do złamania prawa farmaceutycznego doszło. Chodzi więc wyłącznie o procedurę.
W sprawie, w której orzekał WSA  zastosowanie normy o cofnięciu zezwolenia spółce, która posiada w wyniku  połączenia spółek więcej niż 1% zezwoleń w województwie, poprzedzone  powinno być nakazem usunięcia w określonym terminie tego uchybienia, tj.  wymagało uprzedniego zastosowania art. 120 ust. 1 pkt 2 ustawy – Prawo  farmaceutyczne. Ten tryb umożliwiłby spółce posiadającej więcej niż 1%  aptek w województwie samodzielne dostosowanie swojej działalności do  przepisów antykoncentracyjnych. Zdaniem  WSA w Warszawie, brak zastosowania wskazanej procedury uzasadnia  uchylenie obu decyzji organów inspekcji farmaceutycznej.
Źródło:
Dziennik Gazeta Prawna
nia.org.pl

Zdesperowani ludzie są skłonni do takiego ryzyka

Ciężko chorzy ludzie, nierzadko niezwykle zdesperowani swoim stanem, często chwytają się każdej możliwości i kupują trudno dostępne w Polsce leki na czarnym rynku, poza aptekami. Niestety - środki te w najlepszym przypadku nie zadziałają, w najgorszym bardzo szkodzą. Rynek podrabianych leków i suplementów nadal kwitnie.