Grand Press 2017 za cykl artykułów o sieciach aptecznych

Patryk Słowik i Jakub Styczyński z Dziennika Gazety Prawnej otrzymali nagrodę w kategorii  "DZIENNIKARSTWO SPECJALISTYCZNE” w konkursie Grand Press.

Wyróżniono cykl artykułów "Bezprawie. Sieci apteczne od środka" gdzie dziennikarze DGP opisują biznes apteczny, jego mroczną stronę i wielkie pieniądze, które sprawiają, że państwowi kontrolerzy są bezradni m.in. "Sieci apteczne od środka. Tak wygląda farmaceutyczne bezprawie"

Karta to tylko pretekst?

Honorowanie Karty Dużej Rodziny w aptekach jest dziś jednym z ważniejszych wątków w dyskusji o zakazie reklamy aptek.Jednak czy rzeczywiście jej przedmiotem jest wyłącznie zakaz reklamy,czy może istnieje drugie dno? Może zakaz reklamy to tylko pretekst,by powrócić do dyskusji sprzed roku na temat nowelizacji Prawa farmaceutycznego i zmian, do których prowadzi?
Super-Pharm: "prawo nas nie zatrzyma"

Marka SuperPharm w Polsce liczy obecnie 75  salonów w całym kraju, ulokowanych głównie w największych centrach handlowych w miastach powyżej 100 tysięcy mieszkańców. Strategia zakłada wybór lokalizacji, które generują największy ruch, co obecnie utrudnia "Apteki dla Aptekarza". Super-Pharm nie zaprzestaje jednak ekspansji.
Sieci apteczne przegrywają wojnę o 1 procent

Problem cofania zezwoleń aptecznych za przekroczenie progu 1-procentowej koncentracji był już analizowany wielokrotnie. Wydane ostatnio orzeczenie WSA w Warszawie z 28 listopada 2017 r., VI SA/Wa 417/17, nie wnosi nic nowego do tego zagadnienia. Sieci apteczne tymczasem uznały, że ten wyrok to„przełom”; że jest jakoby „precedensem” odwracającym stan (wszech)rzeczy w problematyce limitu skupienia aptek w województwie.
Mieszanie wyroków sądów cywilnych i administracyjnych jest błędem

Nie należy mieszać wyroków w sprawach cywilnych z wyrokami sądów administracyjnych. Wyciąganie daleko posuniętych wniosków z orzeczeń nie dotyczących w swojej istocie naruszenia przekroczenia 1% progu koncentracji jest błędem. Obszernie ten temat wyjaśnia Piotr Sędłak.

Prace nad SEL24 wracają

Po dwóch miesiącach skończył się stan zawieszenia nad badaniami klinicznymi SEL24 - potencjalnego leku na ostrą białaczkę szpikową.