Sopot dalej bez apteki całodobowej

Niedawno władze Sopotu zaproponowały preferencyjne stawki czynszu, aby znaleźć chętnych na prowadzenie w mieście apteki całodobowej. Nie wpłynęła ani jedna oferta.

Problem z dyżurami całodobowymi w Sopocie rozpoczął się w dniem 1 listopada 2017, gdy ostatnia całodobowa apteka zrezygnowała z ich pełnienia z powodów finansowych.

Niektóre z aptek niebotycznie windują swoje ceny. Te same lekarstwa można znaleźć w różnych punktach nawet o połowę taniej. Jeszcze kilka lat temu z dostępem do aptek całodobowych nie było problemu. Sama z nich często korzystałam, jak moje dzieci były małe. A teraz co? Matka z gorączkującym dzieckiem musi jechać w nocy do Gdańska czy do Gdyni. To po prostu nie do pomyślenia.

Monika z Sopotu

Miasto zaproponowało symboliczną złotówkę +VAT za metr kwadratowy lokalu przy ulicy 3 Maja, gdzie miałaby mieścić się apteka. Szkopuł w tym, że na farmaceucie ciąży pozyskanie zezwolenia na prowadzenie apteki, a to może nie być proste, gdyż w Sopocie limit aptek jest już przekroczony.
Władze Sopotu zastanawiają się nad tym czy powtórzyć przetarg.
Źródło: Dziennik Bałtycki

W Sopocie dyżurów nocnych nie będzie

W Sopocie na 16 aptek już od 1 listopada żadna nie będzie pełniła dyżurów nocnych. Według właścicieli aptek zwyczajnie im się to nie opłaca. Władze miasta są przerażone, szczególnie przez wzgląd na demografię Sopotu - dużą liczbę starszych mieszkańców i ogromne fale kuracjuszy, którzy ich zdaniem mogą potrzebować kupić lekarstwa także w godzinach nocnych.
600 tysięcy długu za dzierżawę powierzchni pod aptekę

Jedna z chojnickich aptek uparcie nie płaci szpitalowi czynszu. Należność narosła do aż 600 tysięcy. Nie pomógł nawet wyrok e-sądu.
DIA nadała swojemu szefowi tytuł honorowego prezesa. NRA jest zaskoczona.

Podczas XXX Okręgowego Zjazdu Aptekarzy Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej  we Wrocławiu, delegaci przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia tytułu  „Honorowego Prezesa Okręgowej Rady Aptekarskiej Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej we Wrocławiu" i przyznali go swojemu szefowi - mgr farm. Pawłowi Łukasińskiemu.
Wizerunek aptekarza w reklamach internetowych

Nie zobaczycie ich w telewizji i prasie drukowanej, nie usłyszycie w radiu, ale internet wręcz pęka w szwach od reklam rozmaitych produktów, które rzekomo leczą wszelkie choroby.Na domiar złego często wykorzystuje się w nich wizerunek farmaceutów i lekarzy. Mechanizmy działania są dwa: albo podważa się wiedzę i doświadczenie tych grup zawodowych, albo wykorzystuje ich autorytet, zatrudniając przebierańców do promowania danych substancji.